СО определя до месец заплатите на мед. сестрите в детските заведения
СО определя до месец заплатите на мед. сестрите в детските заведения / Sofia Photo Agency
До месец ще бъдат определени индивидуалните заплати на медицинските сестри в столичните детски заведения, които се увеличават с 20 процента, считано от 1 януари 2008 година. Това заяви за Дарик д-р Нели Нешева – директор на дирекция „Здравеопазване” в Столичната община, по повод намеренията на медицинските работници да подават молби за напускане от утре.

Д-р Нели Нешева призова медицинските сестри от столичните детски заведения да отменят заплануваното оттегляне от работното място, тъй като с днешното постановление на финансовото министерство техните заплати се увеличават: „С дата 1 януари 2008 г. средна брутна работна заплата да бъде увеличена на 389,33 лв. или това е 20 процента оттогава”.

Според д-р Нешева алтернатива за дофинансиране на работните заплати на медицинските работници от страна на Столичната община е промяна в нормативната уредба, която да позволи на общината да отделя средства от приходите от местни данъци и такси, както го прави за социалните институции. От тази година медицинските сестри ще получават двойно повече пари за работно облекло, което означава по 120 лева на човек.