СО е прекратила договорите си с две от фирмите за балиране
СО е прекратила договорите си с две от фирмите за балиране / снимка: Sofia Photo Agency
Столичната община е прекратила договорите си с две от трите фирми за балиране на отпадъци по взаимно съгласие. Това съобщи кметът на София Бойко Борисов. Фирмите „Микс" и „Чистота-Искър" нямат претенции за предсрочното прекратяване на договорите . По думите на кмета с третата фирма „Екоел- 6" ще има среща в съда. Междувременно Столичният общински съвет прие нова наредба за рекламата и преместваемите съоръжения и освободи като членове на Съвета на директорите Христоско Вретенаров от трамвайния завод „Трамкар" и Йордан Василев от дружество „Столичен електротранспорт".

Съдебната среща между общината и балиращата фирма „Екоел – 6" ще е заради претенцията на фирмата за неустойка от около три милиона лева. Кметът каза, че преди това ще има среща с фирмата за евентуално постигане на споразумение.

Борисов изрази мнение, че балиращите фирми имали принос и интерес от затварянето на сметището в Суходол преди две години и отново призова темата за отпадъците да не се повдига в публичното пространство.

Гореща и остра дискусия се породи в общинския съвет относно провеждането на Световно първенство по сноуборд в центъра на София на пл. „Алексъндър Първи" тази събота. Съветници от ДСБ и БСП бяха категорични, че ще се затрудни животът в града. Иво Йонков от ДСБ посочи други градове в Европа, където се е провеждало подобно състезание, като подчерта, че никъде шанците не са изграждани в градските центрове. Заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов обясни, че е създадена необходимата организация за безпроблемно придвижване на столичани, а кметът Борисов покани и противниците да уважат спортната проява.

По-късно градският парламент прие наредба за рекламните елементи и преместваеми съоръжения, според която градът се разделя на 4 зони и таксата ще зависи от местоположението на билбордове и сергии. В същото време в идеалния център наличието на тези съоръжения се забранява и наличните трябва да се премахнат. Същото трябва да се случи и с всички незаконни рекламни елементи и преместваеми съоръжения. В центъра сергиите за вестници ще трябва да се заменят с модерни павилиони. Таксата за реклама в общинска собственост се удвоява. Платено става и правото на рекламиране в частна собственост. Очакваните приходи след влизане в сила на новия документ са между 10 и 15 млн. лв. при не повече от 3 млн. лв. досега.

Общинският съвет освободи като членове на Борда на директорите на „Трамкар" и „Столичен електротранспорт" Христоско Вретенаров и Йордан Василев. Срещу първия има повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Личните му признания са за 670 000 лв., а от прокуратурата назоваха цифрата 1 милион лв. Срещу Василев няма обвинение, но беше отстранен заради скандала, в който го забърка Вретенаров с твърденията, че част от отклонените средства насочвал към съпругата на Василев – Симона.

Вчера Борда на директорите на „Столичен електротранспорт" освободи Василев от поста директор на дружеството и определи за временен директор Христо Дряновски, досегашен председател на управленския борд в дружеството. Заместник-кметът Велизар Стоилов подчерта, че „Трамкар" трябва да се стабилизира, защото е уникален за Балканите завод с правомощия за производство на трамваи. Кметът Борисов се ангажира на следващото заседание на общинския съвет да предостави отчет за състоянието на двете дружества и отново каза, че проверки се извършват в почти всички дружества и фирми с общинско участие.

Нова наредба за символиката също беше приета от малкия парламент. По силата на документа Денят на София може да се променя само с допитване /референдум/ сред обществото, а гербът и знамето ще бъдат патентовани.