/ МС
Извънредно заседание на служебния кабинет се състоя в неделя следобед, ден преди гласуването на проектокабинета с номиниран министър-председател Кирил Петков. На него са били разгледани четири точки.

Министрите са одобрили доклад относно напредъка по съставянето на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, съобщават от МС.

В доклада е посочена и необходимостта от преустановяване на съгласувателните процедури по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и по другите проекти на актове на Министерския съвет, свързани с него, предвид връчения на 11 декември 2021 г. от президента на Република България мандат за сформиране на редовно правителство на най-голямата парламентарна група в 47-то Народно събрание, който беше веднага реализиран, и предстоящото гласуване на структурата и състава на Министерския съвет от Народното събрание на извънредно заседание на 13 декември 2021 г. и предложената нова структура на Министерския съвет от мандатоносителя.

Със свое решение правителството предложи на Народното събрание да даде съгласие за увеличаване на дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка (МИБ), съгласно Програмата за капитализация на Банката за периода 2018-2022 г.

правителство
МС

Участието на България в Програмата за капитализацията ще допринесе за по-голяма гъвкавост в оперативната дейност на Банката и за разкриването на повече възможности за финансиране на мащабни проекти с по-голямо въздействие върху региона. Пряката финансова подкрепа от страна на държавите-акционери на МИБ ще доведе до покачване на кредитните рейтинги и ще допринесе и до увеличаване на доверието към Банката от рейтинговите агенции и инвеститорите. Също така, ще бъде осигурен растеж на активите и кредитния портфейл на МИБ.

Също така в последния си работен ден, служебното правителство инициира освобождаване на представителя на Република България от Управителния съвет на Международната инвестиционна банка.

Правителството утвърди разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2021 г. на министрите и заместник-министрите, на областните управители, на председателите на държавни комисии, агенции и институции.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 5 398,89 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници 1 163 лв., за командировки на областни управители – 3 643,29 лв. За командировки на председатели и членове на държавни комисии и за командировки на ръководители на държавни институции по чл. 19, ал. 4 от Закона за администрацията не са извършени разходи.

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2021 г., за да се компенсират намалените приходи от данък върху таксиметровия превоз на пътници.

Решението на правителството е свързано с мярката за подпомагане на таксиметровия бранш, чрез намаляване на определения от общините алтернативен данък върху таксиметровия превоз на пътници. Размерът на компенсацията, която общините ще получат от държавния бюджет, се определя въз основа на броя на таксиметровите автомобили, с издадено разрешително за 2021 г., умножен по разликата между размера на определения от общинските съвети данък за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка от 300 лева.