Служебното правителство е съставено в съответствие с Конституцията, заявиха от президентството
Служебното правителство е съставено в съответствие с Конституцията, заявиха от президентството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По повод публични тълкувания и изявления, свързани с конституционните правомощия на държавния глава за назначаване на служебно правителство, от администрацията на президента изразиха своето становище.

Президентът на България е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията и с практиката на Конституционния съд, съобщават от администрацията.

Държавният глава, както е посочено и в Тълкувателно решение № 20 от 1992 г. на Конституционния съд, при формирането на служебното правителство е допустимо да променя и структурата на служебното правителство, съобщават още от прессекретариата на държавния глава.

В решението си Конституционният съд приема, че "съгласно чл. 84, т.7 от Конституцията промените и структурата на Министерския съвет се правят от Народното събрание по предложение на министър-председателя. Така е в случая на министър-председател и Министерски съвет, избрани от Народното събрание. Когато президентът назначава служебно правителство, той не е ограничен от Конституцията да определя неговата структура, още повече, че предвид особеностите, присъщи на този кабинет, президентът може да реши да рационализира управлението или да го направи по-икономично."

С назначаването на министър за развитие на електронното правителство с указ на президента, не се създава ново министерство. Това изрично е посочено в указ № 56 от 2013 г., който беше публикуван и на интернет страницата на президента.

Назначаването на министър без портфейл, т.е. без ведомство и административна структура, не представлява структурна промяна. Въпросът за изграждането на електронното правителство е въпрос на реализиране на политика, казват още от президенството и допълват, че назначаването на трима заместник министър-председатели е в изпълнение на Конституцията. Нейните разпоредби предвиждат да бъдат назначени поне двама заместник министър-председатели.

В компетентността на държавния глава е да може да назначи и трима вицепремиери, се заявява още от администрацията на президента.