Слушат първо съдебната власт за четвъртата поправка в Конституцията
Слушат първо съдебната власт за четвъртата поправка в Конституцията / netinfo

На следващото си заседание временната комисия за четвъртите промени в Конституцията ще изслуша становищата на главния прокурор, министъра на правосъдието, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, както и директора на Националната следствена служба. Това решиха членовете на комисията, които одобриха правилата за начина, по който ще бъдат обсъдени и гласувани промените в основния закон.

Освен представителите на съдебната власт, временната конституционна комисия ще кани експерти и ще търси становището на всички институции, с които са свързани поредните поправки в основния закон. За финансовата децентрализация ще бъдат поканени и министърът на финансите, заедно с представители на Националното сдружение на общините в България. За предложената промяна в Конституцията, с която ще отпадне задължителната военна служба, ще бъде изслушано становището на Министерството на отбраната и на Генералния щаб на Българската армия.

За първи път на първо четене Народното събрание ще обсъжда два законопроекта за изменения на българската Конституция. Освен внесените от управляващото мнозинство поправки, има проект на 62-ма депутати от всички парламентарни групи. В него се предлага първото заседание на всеки нов парламент да се открива във Велико Търново, където е било първото учредително Народно събрание след Освобождението.

Според приетите процедурни правила, ако и двата проекта бъдат одобрени на първо четене, те ще бъдат обединени в един общ. За да бъдат приети на първо четене промените в Конституцията е нужна подкрепата на три четвърти от всички народни представители. Ако който и да е от двата законопроекта получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, промените ще се движат по дългата процедура – поставят се за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.