Синдикатите в образованието направиха отстъпка от исканията си
Синдикатите в образованието направиха отстъпка от исканията си / netinfo

Синдикатите в образованието направиха отстъпка от исканията си, в началото на петата седмица от ефективната учителска стачка.


Поредните преговори със синдикатите приключиха, няма подписано споразумение. Лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа заявиха, че късно тази вечер чакат конкретна оферта от правителството за увеличение на работните заплати.

В последния проект за споразумение, който показаха синдикатите е записано, че заплатите на работещите в системата на средното образование трябва да се увеличи от 1 октомври тази година с 20%. След това до юли 2008 година възнагражденията трябва да достигнат 648 лева, средна брутна работна заплата за целия сектор. В тези пари влиза и 13-та заплата на която те получават на три части през годината – за 24 май, 15 септември и Коледа.

Според лидера на КНСБ Желязко Христов, главният секретар на Министерството на образованието Димитър Танев е видял снощи тази оферта и се е съгласил с нея. синдикалният лидер каза, че ако министърът на образованието отрича това, то той „лъже откровено и безцеремонно”. Днес е имало консултативна среща на стачните комитети от цялата страна. На тази среща учителите не са били склонни на повече отстъпки.


Желязко Христов каза още, че днес в 10 часа не е имало преговори на експертно ниво. Според съветника на финансовия министър – Атанас Кацарчев, такива разговори е имало. Преди началото на вторите за деня преговори говорителя на стачния комитет –Николай Николов, заяви, че стачката продължава и че очаква каквото и да е предложение от страна на правителството. В момента се води странна политика на изтощение на стачкуващите учители, допълни той.

Лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа заявиха, че отиват на среща с финансовия министър Пламен Орешарски.