Синдикати алармира за хуманитарна криза, ако не затегнем контрола по границата с Турция
Синдикати алармира за хуманитарна криза, ако не затегнем контрола по границата с Турция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикати алармира за хуманитарна криза, ако не затегнем контрола по границата с Турция
68007
Синдикати алармира за хуманитарна криза, ако не затегнем контрола по границата с Турция
  • Синдикати алармира за хуманитарна криза, ако не затегнем контрола по границата с Турция


Ако не бъдат засилени мерките по границата с Турция, България ще бъде изправена пред хуманитарна  и социална криза. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, по време на  предоставянето на хуманитарни помощи на нуждаещите се семейства, настанени в бежанския лагер в столичния квартал „Враждебна”. Димитров допълни, че трябва да се прави селекция на лицата, които преминават границата и да се оказва помощ единствено на нуждаещите се.

Пламен Димитров настоява управляващите да вземат адекватни мерки за засилване на контрола по границата, защото за последните месеци броят на нелегалните имигранти у нас рязко се е увеличил.

„Ако ние не правим селекция кой влиза в България и с каква цел влиза, иска ли да остане, ако не получим допълнителни финансови средства, ако всичко това не стане - да държавата ще бъде изправена пред хуманитарна криза. Ще бъде изправена и пред социална криза”, коментира той.

Димитров увери, че позицията на КНСБ е срещу ксенофобията и расовата дискриминация, но не трябва да се злоупотребява с бежанския въпрос.

„Всички, които имат основание да търсят убежище в България, трябва да бъдат преценявани дали наистина имат такова основание. Трябва да намерят такова. В същото време не трябва да се допуска злоупотреба и спекулация със ситуацията, тъй като вече има и такива сигнали”, каза синдикалният лидер.

КНСБ и Благотворителния фонд „Проф. д-р Желязко Христов” ще продължават да подпомагат бежанците, с хранителни продукти и предмети от първа необходимост.