Синдикат иска специален училищен стандарт за ромските деца
Синдикат иска специален училищен стандарт за ромските деца / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикат иска специален училищен стандарт за ромските деца
45195
Синдикат иска специален училищен стандарт за ромските деца
  • Синдикат иска специален училищен стандарт за ромските деца

Няма основание за притеснение във връзка с отсъстващите от училище ромски деца през последните дни, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. От думите му стана ясно, че това се дължи на притеснение от страна на родителите след размириците в Катуница, но ситуацията ще бъде овладяна до дни. По повод искането на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” просветното министерство да изработи специален училищен стандарт за ромските деца, Игнатов определи това като „сегрегация” и посочи, че работата на министерството е насочена към всички деца в страната.

Отсъствията на ромските ученици от някои училища в района на Пловдив, както и в Сливен и Перник, не са повод за притеснение, обясни министърът на образованието Сергей Игнатов. Според него това се дължи на възникналата преди дни ситуация в Катуница и ескалиралото напрежение в ромската общност. Игнатов подчерта обаче, че няма повод да говорим за междуетнически сблъсъци.

„Естествено, че тези деца и техните родители са уплашени от това, което става. Хората се страхуват и това е причината да не пускат децата си. Нямаме причина да говорим, че има междуетнически и всякакви такива сблъсъци, друга е причината. Нашите специалисти работят с родителите и няма да има такъв проблем след няколко дни”, обясни Игнатов.

По повод искането на синдикат „Образование” да се изработи специален училищен стандарт за ромските деца, Игнатов обясни, че няма толериране към ромските деца в училищата и всеки конкретен случай в образованието трябва да се разглежда отделно. „Специален училищен стандарт за ромските деца на мен ми намирисва на сегрегация”, заяви просветният министър.

Във връзка с бюджета на БАН, просветният министър обясни, че до две седмици отново ще бъде разгледан проекта за бюджет на академията и тогава ще има яснота за конкретния размер на парите, предвидени за 2012 г.