Силните валежи отново предизвикаха наводнения
Силните валежи отново предизвикаха наводнения / снимка: БГНЕС

Близо 60 къщи и дворни места са наводнени в село Турия, община Павел Баня, вследствие на обилните валежи днес следобед.

Всички жители са евакуирани, съобщиха от Оперативния център към ОУПБЗН Стара Загора.

От оперативния център информираха, че към 17:20 часа над Казанлък и Павел баня се е излял силен дъжд, придружен с гръмотевична буря. Отчетени са над 20 л/кв.м.

Областният управител Живка Аладжова е в непрекъснат контакт с Оперативния център и координира действията на компетентните институции, за да се избегнат рискови ситуации.

В Казанлък е наводнена сградата на Централна поща и множество гаражи и мазета. На терен в града работят 3 екипа на РСПБЗН Казанлък, като приоритетно се отводнява Пощата, за да се запазят телекомуникационните връзки.

Заради дъждовете, от големия водосбор в Средна гора е причинено повишаване на водното равнище на реката в село Турия. Наводнени са около 60 къщи и дворни места в долната махала на селото. На място работят 2 екипа на Пожарната в Павел баня и екип на група Спасителна дейност Стара Загора под ръководството на Мирослав Джуров от ОЦ при ОУПБЗН Стара Загора.

70-годишна жена от селото е изпаднала в шок и незабавно е била транспортирана с линейка до Бърза помощ в Павел баня.

Пороен дъжд се изля и над Сливен и причини значителни наводнения на места в града.
Водата в района на Автогарата, жп гарата и Колодрума затруднява движението на автомобилите, като голяма част от бяха принудени да спрат.

Десетки са подадените сигнали на тел.112 за наводнени приземни етажи, мазета и гаражи в почти всички квартали в града. Това съобщи за Дарик Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление на кризи и отбранително-мобилизационна подготовка" в общинска администрация.

Екипи на пожарната отводняват участъци. Заради проливния дъжд водосточните тръби и съоръжения не могат да поемат дъждовната вода и улиците, и изкопите се превърнаха в реки. Към момента няма информация за пострадали.