/ ThinkStock/Getty Images
От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни. От съюза отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми, съобщи bTV.

Лекари недоволстват от ограничаване на парите за онкоболни, раждания и интензивни грижи

"Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения, които би трябвало да бъдат преподписани от БЛС, съгласувани с Управителния съвет и предоставени за подписване на управителите на болнични заведения, има понятия, които определено водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности и то в т.нар. Приложение 1", заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. В Приложение 1 са раждания, онкоболни, хемодиализа, интензивни грижи за новородените. До този момент не е имало понятието индикативна стойност, обясни д-р Грозев, като допълни, че индикативно значи прогнозно, наблюдавано.

Лекарският съюз няма да съгласува анекса към договорите на болниците със здравната каса

„Сега това се въвежда и ако има индикативни стойности относно медицински изделия и лекарствени продукти, там до известна степен стиковахме нещата, защото най-големият преразход на Касата в това отношение към Закона за бюджета е в лекарствената политика”, обясни д-р Грозев. Въвеждането на този термин не означава въвеждане на лимит за болниците, още по-малко както се спекулира за ражданията, категоричен беше д-р Димитър Петров – подуправител на НЗОК.

С 6 млн. лева повече за болниците, които имат договор със здравната каса

Няма такъв идиот в тази държава, който да даде лимит за ражданията, които спадат с около 7-8 % е тенденцията тази година. Ако се увеличават, ние с удоволствие ще ги платим. Промяната се  налага от това, че някои от тези дейности, най-вече химиотерапията се увеличава прогресивно и миналата година от тези дейности от Приложение 1, главно за сметка на химиотерапията, се качиха от 29 – 30 млн. на около 33 – 34 млн.", заяви д-р Петров.

По думите му имат съмнения за злоупотреби, а химиотерапията е големият проблем. "Колко са завишени клиничните и амбулаторни пътеки в онкологията? По наши данни и по това, което сме подписали като договор с НЗОК обемът дейност, т.е. броят, прием и извършени дейности, особено завишение няма. Цялата разлика идва в лекарствата и в техните цени, които ние ще трябва да платим", заяви д-р Грозев. Завишаването на дейността в онкологията, това, което ние плащаме за пътеки и процедури, примерно 1 млн. лв.  води след себе си лекарства за 4 млн.лв.", обясни д-р Петров. Не е нормално от 20 на 27 млн. да се повишат разходите за лекарства, съответно те са част от отчетените дейности, допълни д-р Петров.

Актуализация на бюджета на НЗОК искат лекари

"Изписват се по-скъпи терапии и по-високи стойности, количества, като част от тях се изхвърлят. Става въпрос за по-добро планиране на лекарства, тъй като голяма част от медикаментите се дозират на килограм тегло, поради което остават", каза още д-р Петров. По думите му никой не взема от лекарствата за дейност.

"Индикативна стойност – това са дейности, които се наблюдават и които, когато има тенденция към надвишаване, Касата пише в самите правила, че просто уведомява изпълнителите, че има тенденция към надвишаване на стойностите, което не означава, че няма да се платят тези дейности", обясни още подуправителят на НЗОК.