/ Thinkstock/Getty Images
С 6 милиона лева повече, отколкото досега, ще получават занапред лечебните заведения, които имат договор със здравната каса. Надзорният съвет на институцията реши да разблокира част от оперативния резерв в бюджета за здраве, което ще позволи болниците да се възползват от месечна сума, в размер на 139 млн. лв. , а не 133 - както до момента.

Надзорниците подкрепиха и идеята да се влиза в лечебните заведения с лични карти, тя обаче ще трябва да залегне като корекция в настоящия Национален рамков договор. Надзорът е гласувал още лекарите да се задължат да предписват най-финансово приемливата терапия, когато се очаква резултатът от лечението да е еднакъв и с по-скъпите терапии. Така според председателя на надзорния съвет Кирил Ананиев касата ще сключва договор с тези лекари, които са "разходоспестяващи".

"Всички членове на Надзорния съвет подкрепиха новия механизъм и мисля, че от тук нататък нещата ще бъдат много по-добре регулирани. В болниците нещата ще вървят съобразно новото разпределение, което направихме днес. Около 6 млн. лева на месец допълни средства, които предоставяме . Седем месеца по 6 милиона са 42 милиона лева. Разчитаме първо и основно на контролната дейност. Имаме готов план за нови промени в областта на контрола, а също така разчитаме и на резерва, който има касата.", допълни Ананиев.