/ БГНЕС
Новата стратегия за детето няма да даде повече права на социалните работници да разделят деца от техните родители, отколкото съществуващите към момента. Това разяснение направи социалният министър Бисер Петков във връзка с продължаващия дебат по проекта на стратегията, който предизвика напрежение и граждански протести в няколко града у нас. Най-коментираният текст от стратегията, който предвижда изрична забрана за телесно наказание на децата, може да претърпи промени, така че да не се свързва с шамаросването, обясни Петков. Проектът на стратегията беше публикуван за обществено обсъждане през февруари, но заради противоречивите реакции спрямо отделни текстове срокът за обсъждане беше удължен до края на май. Не е ясно кога документът ще бъде приет от правителството, доколкото няма краен срок за това.

Протест изкара навън недоволни родители заради проекта на Национална стратегия за детето

Стратегията за детето не е нормативен документ и няма да разшири правата на социалните работници, които и в момента могат да извеждат дете от семейната му среда, но в краен случай и след съдебно решение, припомни министър Бисер Петков.
 
„Съдът е този, който решава дали детето съответно ще бъде настанено в приемно семейство, или в институция“, посочи той.
 
Най-обсъжданият от обществото текст, който предвижда въвеждане на забрана за телесното наказание на деца и ефективна система за наблюдение и изпълнение на тази забрана, може да бъде преразгледан, смята социалният министър.

Трябва ли държавата да се намесва, ако родители крещят и заплашват децата си?
 
„Той може да претърпи съответните промени, така че да не се асоциира с шамаросването и да не се свежда до въпроса може ли родител съответно да плесне детето си. А това, което стратегията има за цел, е да насърчи използването на други методи на възпитание у децата, които не уронват тяхното достойнство“, допълни министърът.
 
Бисер Петков увери, че проектът на стратегията ще бъде преработен до постигане на взаимно приемливи текстове. Дотогава в сила остава предишната стратегия за детето, която беше валидна до края на 2018 година.