/ Дарик Варна
По съкратената процедура ще се гледа делото срещу 25-годишния Петър Здравков, който прегази балетистът Мартин Чикалов на пешеходна пътека във Варна. На разпоредителното заседание по делото тази сутрин Здравков се призна за виновен.
 
До 15 години затвор грозят Петър, който уби на пътя балетиста Мартин Чикалов

Днес делото започва да се гледа по същество. Отхвърлено беше искането на защитата процесът да е при закрити врата. Заради самопризнанията му, наказанието на Петър Здравков пък ще бъде намалено с една трета.
 
Тежкият пътен инцидент стана на 10 септември т.г. на бул. "Приморски" във Варна. Според обвинението, шофирайки с превишена скорост личния си автомобил, Петър Здравков блъска пресичащ велосипедист, след което напуска местопроизшествието. Вследствие на инцидента 39-годишният Мартин Чикалов почина.
 
Шофьорът, убил балетиста във Варна, имал проблеми със зрението и карал с над 70 км/ч

От обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна стана ясно, че Петър е шофирал преди катастрофата с 114,6 км/ч. Експертиза доказа, че в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км/ч. Освен това стана ясно, че Здравков е управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство.

Шофьорът се опита да се укрие от органите на реда и дори беше обявен за издирване. Ден след инцидента Здравков се предаде сам в присъствието на адвоката си.
 
Проверка показа, че 25-годишният мъж никога не е притежавал шофьорска книжка, за което дори е бил санкциониран. Според обвинението при направената съдебно-химическа експертиза в кръвните проби на Петър са били открити наркотични вещества. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества.
 

Убитият на пътя велосипедист Мартин Чикалов
Държавна опера – Варна


Ако вината му бъде призната от съда, наказанието за извършеното престъпление е лишаване от свобода от 3 до 15 години. Заради призната вина обаче наказанието на Петър Здравков ще бъде намалено с една трета.
Дарик Варна