Шефът на НЗОК увери, че не е злоупотребено с излишъка от здравните ни вноски
Шефът на НЗОК увери, че не е злоупотребено с излишъка от здравните ни вноски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

40 милиона лева не могат да бъдат скрити като една баничка. С тези думи шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков увери, че не е злоупотребено със средствата, които бяха надсъбрани от здравните ни вноски през изминалата година. Цеков е убеден, че парите са налични и се намират в счетоводния баланс на институцията. Тя обаче нямала законовото право да се разполага с тях, стана ясно още от думите на нейния директор.

Според Цеков е ясно разписано, че касата може да харчи това, което се гласува от Народното събрание като бюджет.

„Всичко, което е надсъбрано, може да се харчи с разрешение на надзорния съвет. Миналата година това нещо се случи - 10 млн. ни бяха необходими, разплатихме с тези средства, останалите средства остават по баланса на Касата и ние нямаме законното право да ги пипаме, т.е. имаме ги парите, те са там, но от сметка на НЗОК ние няма как да ги харчим", обясни Цеков.

Ден по-рано председателят на лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов обясни, че ако лекарите получат информация за тези средства, ще прекратят делото, което са завели срещу касата. „Няма информация, ще се видим в съда", каза той.

Според Цеков обаче: „Най-добре стана така, че ще се отиде в съда, защото там ще влязат експерти, които ще могат ясно и аргументирано да обяснят и веднъж завинаги да сложим край на този въпрос. Лично за мен няма никаква драма, нещата са много ясно регламентирани. Вие можете ли да допуснете, че 40 млн. могат да бъдат скрити като една баничка".

Пламен Цеков допълни, че споделя идеята Национален рамков договор да се сключва за 5-годишен срок. Плюсовете били, че няма да се губи толкова време в препрочитане на стари текстове, за които било ясно, че трябва да бъдат в договора.