Д-р Дечо Дечев
Д-р Дечо Дечев / БГНЕС
“Благодаря за подкрепата, днес ще се срещна със служебния министър-председател Гълъб Донев, за да обсъдим исканията на болницата и молбата ми за напускане да не бъде приета”. Това заяви директорът на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. Тази сутрин множество служители от болницата излязоха на протест в защита на директора.

Д-р Дечо Дечев
БГНЕС

“До час и половина се очаква отговор от премиера относно поставените въпроси от моя страна, а когато здравният министър Меджидиев се върне от отпуск, се очаква да обсъдим въпроса с него. Аз благодаря, че премиерът се зае лично, и смятам, че това, което той ще реши, ще бъде в полза на досегашната работа в болницата”, заяви още д-р Дечев, след което уточни, че политически натиск няма, но по-скоро има личен такъв. “Има личен натиск, но те не са на ниво министър. Болницата е апетитна хапка, някои хора искат да са директори на болница, която е с минимални проблеми, така да се каже”, коментира още директор Дечев. Относно финансовото състояние на болницата, директорът подчерта, че лечебното заведение завършва 2022 г. с близо 4 млн. печалба въпреки това, че болницата не бе приоритетна за МЗ. “Болницата не е получавала капиталови разходи, а откакто белодробната болница "Св. София" се вля в нея през септември, ние погасихме със собствени средства нейния дълг от 1,5 млн. лв. Успяхме да коригираме техните заплати и те са два пъти по-високи от преди, започна да се връща нейния напуснал персонал, затова мисля, че няма проблем”, заяви още д-р Дечо Дечев.

Д-р Дечо Дечев
БГНЕС

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев подаде молба за напускане поради липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката.

След вливането на белодробната болница "Св. София" в болница "Св. Иван Рилски" на 23.09.2022 г., директорът на болницата е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването (МЗ), в което посочва най-спешните за решаване въпроси, свързани с дейността и финансирането на болницата. В писмото си, адресирано до служебния министър Асен Меджидиев, д-р Дечев посочва 11 проблема, за решаването на които се налагат действия от страна на Министерството на здравеопазването, но по думите на директора на болницата, все още няма решение на всички посочени от него проблеми.

Д-р Дечо Дечев
БГНЕС

Работещите от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕАД заявяват готовност да започнат ежедневни протести, ако д-р Дечо Дечев бъде отстранен от длъжността изпълнителен директор, и може да прераснат в искания на оставки, както на министъра на здравеопазването, така и на цялото правителство. Това съобщават от лечебното заведение.

Директорът на столичната болница „Св. Иван Рилски“ е подал молба за напускане

Притеснени от зреещото напрежение НС „Защита“ изпрати писмо до министъра на здравеопазването и министър-председателя във връзка с изложения проблем.
Без никакво основание, според заетите, напълно неоснователно изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕАД д-р Дечо Дечев, е „трябвало“ да подаде оставка като такъв.

Д-р Дечо Дечев
БГНЕС

Необяснимо е защо това се случва, защото на всички е известно, че това е един от най-успешните мениджъри на държавна университетска болница, осигурил стабилното финансово и икономическо състояние на болницата, условия на труд и условия за пациентите на висота, привлечени висококвалифицирани специалисти, достойни и справедливи трудови възнаграждения, липса на трудови конфликти.

Заетите не виждат основание за освобождаване на изпълнителния директор. По-скоро виждат опит за натиск срещу директора и срещу болницата, която е апетитна хапка, за да бъде разграбена и унищожена, както опитаха преди няколко години, и да я докарат до такова състояние, в каквото се намират всички останали държавни и общински болници. Така, удобно за някои, ще бъде подарено българското здравеопазване на частния сектор и всички висококвалифицирани специалисти ще се насочат там, заявяват служителите в болницата.
БГНЕС