Сергей Станишев оповести български „Уотъргейт”
Сергей Станишев оповести български „Уотъргейт” / снимка: БГНЕС
Цветанов давал нареждания за подслушване на политици, твърди Станишев
62938
Цветанов давал нареждания за подслушване на политици, твърди Станишев
  • Цветанов давал нареждания за подслушване на политици, твърди Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев оповести български „Уотъргейт”. Председателят на социалистите изнесе анонимен сигнал, в който се твърди, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незаконно е подслушвал немалко известни хора.

Според Станишев информацията е получена на служебната му поща в червената централа и не е подписан, но се твърди, че подателят е служител на МВР. Лидерът на БСП предаде сигналът на главния прокурор Сотир Цацаров и настоя веднага да бъде направена проверка, защото скандалът би бил чудовищен, ако се окаже истина.

Станишев обясни, че в сигнала, който е получил, се твърди за нерегламентирано подслушване под ръководството на Цветан Цветанов от 2009 г. досега. В информацията се посочва, че бившият вътрешен министър лично давал нареждания на ръководителя на Специализираната дирекция по оперативно-технически информации кой да бъде подслушван.

В сигнала схемата продължава така: шефът на дирекцията проверява към коя клетка се намира обектът, който ще бъде подслушван, и екип отива на място.  За подслушването се използва сив ван „Войеджър“, пригоден за целта, а за всяка задача се променя номерът. Така според Станишев МВР е следило разговорите на политици, бизнесмени, магистрати, общественици и лидери на протести и то без законови разрешения..

„Списъкът с подслушваните по времето на Цветанов, включва президентът Георги Първанов в периода на създаването на СБВ, президентът Росен Плевнелиев при съставянето на служебния кабинет, лидерът на ДСБ Иван Костов в периода, когато е критикувал Цветан Цветанов, лидерът на „Атака” Волен Сидеров след като се обърна срещу ГЕРБ, Ахмед Доган, когато беше разследван за „Цанков камък”, моята скромна персона неколкократно, министърът на финансите Симеон Дянков периодично, еврокомисарят Кристалина Георгиева при някои от нейните посещения в България, председателят на Съюза на съдиите Нели Куцкова, Йонко Грозев от Българския Хелзинкски комитет. В този списък има и много бизнесмени, сред които Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Красимир Гергов, Миню Стайков. Така е посочено в информацията до мен”, изброи лидерът на червените.

Сергей Станишев допълни, че ако това се окаже истина, скандалът ще бъде чудовищен и ще излезе от границите на страната. Затова веднага след като изнесе информацията за българския „Уотъргейт”, той я предостави и на главния прокурор Сотир Цацаров. След продължилата един час среща Станишев заяви, че в сигнала има достатъчно достоверност и е получил уверение за започване на незабавна проверка.