Членове на СЕМ се срещнаха с протестиращите в подкрепа на директора на БНР
Членове на СЕМ се срещнаха с протестиращите в подкрепа на директора на БНР / DarikNews.bg Иван Лазаров
Председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова определи като натиск протеста на служителите на БНР, който те проведоха в подкрепа на своя директор Светослав Костов пред сградата на медийния регулатор. Той е втори поред, а този път в него участваха и музиканти от оркестрите на радиото, част от които бяха дошли с инструментите си.

Протест и пред СЕМ в защита на директора на БНР - оркестрите на радиото застанаха зад него

„Това е натиск! Когато пред сградата на Съвета за електронни медии се провежда хепънинг, който е в подкрепа на генералния директор на БНР, решението за чието оставане или съответно напускане, ще бъде разглеждано следващата седмица, това е натиск над регулатора“, категорична е Владимира. Трима от членовете на СЕМ се срещнаха с представители на протестиращите служители в обществената медия и обсъдиха някои от техните искания.

Светослав Костов: Не е професионално СЕМ да ми иска оставката насред прокурорска проверка

„Не сме искали да оказваме никакъв натиск върху вас. Съжалявам, ако сте го изтълкували така“, отговори Дарина Григорова от сдружение „Подкрепа БНР“. Според протестиращите решението на СЕМ да поиска оставката на Светослав Костов е прибързано, защото се прави много преди разследващите и съдебните органи да се произнесли за това дали той носи вина за замлъкването на сигнала на радиото на 13 септември. Те дори определиха случилото се като саботаж, чиято единствена цел е злепоставянето на радиото, както и възпиране на предприетите от директора реформи.

СЕМ дава седмица на директора на радиото да подаде оставка

„Не е доказано кой и как е спрял сигнала. Нито един генерален директор не би го спрял сам“, категорични са поддръжниците на Костов. Според тях медийният регулатор не следва да се ръководи единствено от искането на редколегията на „Хоризонт“, която настоя настоящият генерален директор да бъде отстранен от поста, защото то не отразява мнението на всички работещи в радиото.

Журналисти от БНР поискаха СЕМ да смени ръководството

„Дали ще го махне, или няма да го махне, ще е решение на СЕМ. Всеки един от съветниците ще реши как да гласува“, подчерта София Владимирова по време на разговора и попита: „Ако има разделение сред работещите в БНР, тогава кой би следвало да поеме отговорността за това?“ Протестиращите изнесоха и някои факти в защита на Костов. Според тях спирането на сигнала не е прецедент в историята на радиото, както се говори в общественото пространство, защото такова е имало и през 2001 година. От регулаторния орган обаче нямат такава информация.

Сметната палата влиза за проверка в БНР

„Иди ми, дойди ми! Днес го избирате, утре му искате оставката“, негодуваха и представителите на музикантите. Според СЕМ обаче няма избързване в решението им да поискат оставката на Костов, защото спирането на сигнала е достатъчно основание за това. Окончателното решение дали мандатът му да бъде прекратен предсрочно, предстои да бъде взето на заседание на медийния регулатор през следващата седмица.