САС ще заседава по делото срещу прокурора Станислав Гюров
САС ще заседава по делото срещу прокурора Станислав Гюров / netinfo

Софийският апелативен съд ще заседава по делото срещу прокурора Станислав Гюров. Това съобщиха от съда.

На 26 ноември миналата година състав на Софийския градски съд оправда бившия прокурор Станислав Гюров по обвиненията, че като обвинител от Софийската районна прокуратура /СРП/ е нарушил задълженията си и е превишил властта и правата си.

Гюров беше обвинен, че като прокурор от СРП на 27 април 2006 г. е разпоредил връщане на веществени доказателства след представяне на внесен депозит /парична сума в размер на 20 971.71 лв/ по сметките на Митница "Аерогара" - София на фирма чрез упълномощен от нея представител.

Второто обвинение срещу Гюров беше за това, че той е превишил правата си като длъжностно лице, с което е излязъл извън рамките на своята компетентност и осъществил чужди правомощия. Според прокуратурата на 10 май 2006 година той е постановил прекратяване на наказателно производство по досъдебно производство по описа на митница "Аерогара" София, водено срещу неизвестен извършител за престъпление. В резултат от това са настъпили значителни неимуществени вреди за СРП - смущаване на дейността й и невъзможност да осигури правилното прилагане на закона по правомощията си по делото.