/ БГНЕС, архив
В резултат на засилен контрол, предприет от сектор „Пътна полиция“ - СДВР, много повече са наказаните водачи, засечени да шофират в бус лентите, в сравнение с миналата година. В резултат на осъщественото взаимодействие със Столична община и ползването на записите и  от техните камери, тази година са санкционирани 400 нарушители, позволили си да карат в бус лентите.

За сравнение, през изминалата година те са едва около 100. Забелязаните нарушения от служителите на Столична община се изпращат към СДВР за установяване на собственика и налагане на глоба. Според анализите, направени  до момента, глобите, които са в размер на 50 лева, се връчват веднага и водачите обикновено ги плащат своевременно.

От началото на годината над 280 000 са шофьорите, засечени да се движат с превишена скорост в София - същите нарушения през миналата 2022 г. са били 180 000. Установен са над 1000 случая на шофиране след употреба на алкохол, и над 600 - след употреба на наркотици.  За отнемане на предимство на пешеходец са наказани 639 водачи, като за същото нарушение през 2022 г. са санкционирани 346.

Предвид наближаващите празници СДВР съветва водачите да бъдат толерантни на пътя, да спазват закона за движение по пътищата и може би най- важното - да не сядат зад волана употребили алкохол и наркотични вещества.
МВР