С възстановка отбелязахме 20 години от „дисидентската” среща на Митеран
С възстановка отбелязахме 20 години от „дисидентската” среща на Митеран / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Точно 20 години след посещението на френския президент Франсоа Митеран у нас, в резиденцията на френското посолство в София, бе направена възстановка на прочутата му закуска с български интелектуалци. Днес сред живите са само пет от 12-те интелектуалци, които са имали възможността да разговарят с френския президент – Желю Желев, Анжел Вагенщайн, Николай Василев, Светлин Русев и Копринка Червенкова. На закуската присъства и еврокомисарят Меглена Кунева.

И мило, и тъжно. Такава бе равносметката на българските интелектуалци 20 години по-късно на закуската без Франсоа Митеран:

Кинодраматургът Анжел Вагенщайн: „Тогава имахме илюзии, че нещата по-лесно и по-бързо ще поемат по една правилна, конструктивна пътека. Оказа се, че това е стръмен, труден път. Тогава ние бяхме по-единни отколкото сме сега”.

Художникът Светлин Русев: „Най-голямата илюзия е, че ще бъдем заедно. Още в началото ние се оказахме разпилени в различни посоки. Това е най-голямата глупост, която така наречените интелектуалци можаха да допуснат – политизирането”.

Сред експонатите на изложбата, посветена на 20-годишнината от прочутата закуска, са много снимки от визитата на френския президент в София, една от шапките, които той е обичал да носи и фотокопие на репортажа във в. „Работническо дело" за пресконференцията на другаря Живков и господин Митеран.