С експертиза ще се доказва имало ли е незаконно подслушване в МВР
С експертиза ще се доказва имало ли е незаконно подслушване в МВР / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова

Повдигането на обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е било прибързано, смята адвокатът му Менко Менков.

„Цветан Цветанов няма повдигнато обвинение за незаконно подслушване," уточни защитникът в интервю за bTV. Той посочи, че според обвинителния акт ексминистърът „съзнателно е дал възможност на останалите четирима обвиняеми да извършат някакви нарушения".

По думите на Менков дали е имало незаконно подслушване в МВР при управлението на кабинета „Борисов", ще се доказва с експертиза. „Според правната логика трябваше да се изчака експертизата и прокуратурата първо трябваше да докаже вината на другите четирима," заяви адвокатът.

Той подчерта, че клиентът му Цветан Цветанов е невинен по презумпция и не трябва да доказва невинността си, а след разпитите му вчера той е запазил конституционното до право да мълчи.

Менко Менков коментира лаконично съвпадението, че защитава бившия вътрешен министър, а в миналото - обвиняеми по мегадела. "Всеки български гражданин има право на защита," посочи той.

Клиенти на Менков са били обвиняемият по делото САПАРД Марио Николов, основният свидетел по делото срещу Алексей Петров - Георги Цветанов, Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, както и безследно изчезналите Братя Галеви.

Като министър Цветан Цветанов имаше остър конфликт с магистрати и често критикуваше адвокатурата с твърденията, че защитават престъпниците срещу солидни хонорари от престъпната им дейност.

„Никога не съм имал колебание дали да поема защитата. От момента, в който Цветан Цветанов ме помоли, поех защитата му безрезервно," категоричен бе адвокатът.

Той коментира твърдение в пресата, че е сред юристите, отказали да представляват Цветанов в съда. „По това време не съм го познавал и дори не съм бил в България," допълни той, уточнявайки, че е бил на „много хубаво място". В отговор на въпрос той посочи, че е бил „близо до Братя Галеви", като веднага увери, че се шегува. Менков обясни, че е защитавал Пламен Галев и Ангел Христов в досъдебната фаза до 2009 г. и няма представа какво се е случило с тях на трите съдебни инстанции.

„Никой не е застрахован да попадне от единия полюс на другия. Бил съм защитник на много министри и журналисти, всеки може да се пренесе от тук на подсъдимата скамейка," коментира още Менков.