/ БГНЕС

Светещите пътни знаци пред тунелите „Витиня" и „Ечемишка" са евтин боклук, който не отговаря на никакви норми. Това заяви Диана Русинова, председател на УС на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП), във връзка с разкриването на скандална схема за източване на държавния бюджет при ремонта на тунел „Витиня“ и тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“.

„За нас остава учудващо как може да се допусне да бъде поставен пътен знак на пътя, който не отговаря на никакви норми", коментира тя. 

Пуснаха ремонтираната тръба на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“

Русинова подчерта, че АПИ е допуснала на пътя да има пътни знаци, които застрашават пряко безопасността и поставят в риск участниците в движението.

Русинова знаци Витиня
БГНЕС

"Фирмата никога не е имала право да изработва такива продукти и това ние го научихме от сайта на МРРБ“, обяви тя, като уточни, че един такъв знак струва 5 хил. лв. След искане на оферти от гръцка и сръбска фирми, става ясно, че 958 евро струва един такъв знак от гръцка фирма, а сръбският производител дава оферта от около 3 хил. лв.

Докладът на ЕЦТП е предоставен на главния прокурор и на Софийската градска прокуратура.
 

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще подмени светещите пътни знаци пред тунелите "Витиня" и "Ечемишка" с такива, които отговарят на изискванията, каза председателят на Управителния съвет (УС) на АПИ инж. Ясен Йорданов, който също участва в пресконференцията.

Категорично пътните знаци, които са монтирани в самото начало не са отговаряли на стандарта, каза инж. Йорданов. Той обясни, че след сигнал от „Европейски център за транспортни политики“ през март са поставени нови пътни знаци, които очевидно имат все още проблеми с качеството. Така че на нас ни предстои да поставим пътни знаци пред тези два тунела, отговарящи на стандартите, допълни председателят на УС на АПИ.    

БГНЕС/БТА