/ БГНЕС
Държавният глава Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с т.нар. пакет Мобилност 1.
 
"Пакетът Мобилност 1 и измененията на съществуващите директиви и регламенти предизвикаха бурни реакции през изминалата година. Дискусии се водиха както на ниво засегнати държави членки, така и на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет на ЕС. Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността", заявява в писмото си до Антонио Таяни българският президент.
 
Превозвачите на протест в Брюксел, отхвърлиха желаните от тях промени (СНИМКИ)

В писмото си държавният глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи. "Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по Пакета Мобилност 1 - отчетени", категоричен е в писмото си президентът Радев.
 
Росен Желязков: Протестът на превозвачите в Брюксел не е израз на евроскептицизъм

Държавният глава изразява своята убеденост, че Пакетът Мобилност 1 ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.