/ БГНЕС, архив
Сериозните разлики между транспортните самолети и изтребителите обясни днес президентът Румен Радев пред дипломатическия корпус на България, като призова по темата да се говори сериозно. Цената на самолетите F-16 със сигурност ще нарасне, тъй като освен самите машини и оборудването в тях е необходимо и купуването на нaземна техника, допълнителни въоръжения, както и отделяне на средства за обучения и други услуги, допълни държавният глава. Той се обяви и срещу готвените промени в Закона за военното разузнаване, а кибератаката към НАП определи като проблем за сигурността, от който най-потърпевши са българските граждани.

Румен Радев: Правителството да гарантира, че няма да има орязване на бойните възможности

Въпросът е не просто да си купим самолет, а той да има съответните способности. Това заяви държавния глава Румен Радев днес по време на годишната посланическа конференция в Централния военен клуб.

Президентът наложи вето на върху даренията за партиите
 
 Той обясни детайлно разликата между военните и транспортните самолети:

"Основното предназначение на транспортните самолети и вертолети е да превозват хора и товари от точка А до точка Б. Основното предназначение на изтребителя е да носи въоръжение и да го използва, ако го има. Това са вече сериозни разлики. Това, което издига правителството като лозунг, че F-16 е прекрасен самолет и трябва този самолет да купим. Да, напълно вярно e. Самолетът е прекрасен, но за да бъде този самолет оперативно готов да има оперативни способности, това е най-малкото. Да, самолетът има всичко необходимо вътре в него, но на земята трябва да има един огромен пакет. Нещата са страшно много. Когато едно от тези неща ги няма или е в по-малко от разчетения обем, това представлява заплаха за проекта и заплаха за неговите способности", заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев насрочи дата за местните избори
 
Наземният пакет към F-16 със сигурност ще повиши цената, която ще трябва да платим смята още държавният глава. Той се обяви и против готвените промени в Закона за военното разузнаване, които предвиждат и цивилни да могат да заемат длъжността ръководител на служба "Военна информация".

Президентът Радев се срещна с ръководителите на службите за сигурност

Изтичането на лични данни от сървърите на НАП пък Румен Радев определи като заплаха за сигурността и напомни, че много задължения на държавната администрация след приемането на Закона за киберсигурността през ноември миналата година и до момента не са изпълнени.

Какви са годишните приходи на Борисов и Радев?
 
"До шест месеца трябваше да има наредба, която да регламентира минималните задължителни условия за информационна и мрежова сигурност. Има ли такава наредба? Няма такава наредба. Трябваше да се приведе в съответствие със закона правилника за структурата, организацията и дейността на Агенцията за електронно упрaвление до 4 месеца. Да ви е известно да е приведен този правилник? Трябваше да има Съвет за сигурност от 18 члена", допълни още президентът.
 
Решението си за издаване на указ за освобождаването на директора на военното разузнаване, генерал Пламен Ангелов, който подаде оставка в началото на седмицата, президентът ще обяви след личен разговор с него.