/ ПП АБВ
Председателят на ПП АБВ Румен Петков поиска оставки на високопоставени лица в държавната администрация - министъра на енергетиката Александър Николов, новият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов и на министър Даниел Лорер.

Пред медиите в Пловдив той обясни, че причината е липсата на управленски капацитет, особено в настоящата усложнена обстановка с дефицит на гаранции за сигурността на гражданите, както и тежки злоупотреби и корупция в енергетиката.

Николов: Не се обсъжда таван на цената на горивата (ВИДЕО)

Ефектите за Европа стават все по-лоши и по-лоши. Цената на газа достигна нива, които и най-мрачните прогнози не са вещаели, посочи Петков. Той подчерта наличието на План за изпълнение на Плана за действие при извънредни ситуации и нарушаването му от страна на министъра на енергетиката новия шеф на "Булгаргаз", което създава допълнителни проблеми при гарантиране на газовата сигурност на България.

Румен Петков изрази възмущение от изказване на Даниел Лорер, където министърът отново подчерта разликите между украинските и предишните бежанци, в полза на първите. Председателят на АБВ е категоричен, че подобно изявление е цинично, защото Лорер, след премиера си, е поредният, който дели бежанците по страна на произход, по цвят на кожата и т.н.

Лорер: Русия отдавна не е най-важният търговски партньор на България

В коментара си за събитията в Украйна Петков акцентира върху бруталната пропаганда и цензура върху информационните потоци – процеси, невиждани в съвременната европейска история изобщо. По въпроса за поисканата от президента Зеленски съкратена процедура за приемане в ЕС, Петков изрази силни съмнения за характера на управлението в Украйна и припомни, че именно там, под чадъра на държавното украинско ръководство Евелин Банев – Брендо получи закрила.

„Президентът Зеленски поиска съкратена процедура за приемане в ЕС. Искам да поясня, че в Италия, Румъния и България текат ефективни процеси срещу първия българин в Чуждестранния легион г-н Брендо, на когото г-н Зеленски даде украинско гражданство. Г-н Зеленски се оказа ятак на г-н Брендо. Европа готова ли е да приеме за член такава държава?“