Румен Петков: Партньорството между АБВ и останалите партии е под въпрос
Румен Петков: Партньорството между АБВ и останалите партии е под въпрос / БГНЕС, архив

Партньорството между АБВ и останалите партии в управлението е поставено под въпрос.

Това заяви в Шумен заместник-председателят на партията Румен Петков, който участва в областната конференция на АБВ-Шумен.

Като причина за нарушаване на коалиционното разбирателството той посочи гласуването на новия Изборен кодекс и текстовете, регламентиращи изваждане на граждани, неупражнили правото си на вот от избирателните списъци. „Това е толкова ретрограден и грозен подход, че той ще доведе до допълнително отвращаване на избирателите", коментира Румен Петков.

ДПС ще атакува задължителния вот в КС

На въпрос това означава ли, че може да се наруши партньорството в управлението на страната между различните политически сили, Петков категорично отговори - „Да, означава".

Според него Конституционния съд ще бъде сезиран заради това.

Въпреки че народните представители на АБВ подкрепиха промените в кодекса Петков заяви, че в него са залегнали много абсурди, които са пряко покушение срещу демокрацията у нас.

Премиерът не подкрепя задължителното гласуване, но се съобразява с коалиционните партньори

„Какво значи 21 дни кампания, това да ти мине през акъла е престъпно, а да се опиташ да го прекараш през Народното събрание, ами ти убиваш обществото", каза още зам. председателят на АБВ. Той бе категоричен, че партията няма как да бъде ангажирана с противообществени действия.

Според Петков трябва да се намери решение, което да отговаря на обществения интерес.

Гласуването в чужбина - само в дипломатически и консулски представителства

„Нали разбирате, че най-негласуващата група сънародници са между 18 и 30 години и като го извадиш от списъка, аз не си го представям този 25-годишен младеж или девойка да чака пред общината да му дойде ред, да попълва документи, с които да го върнат в избирателния списък", каза още Петков.

По думите му АБВ обмисля по-решителни действия, за да не допусне това да се случи.