Румен Петков
Румен Петков / Снимка: Дарик
От политическа партия АБВ заявиха, че искат незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев. Според лидера на партията Румен Петков причина за искането е драстично намаляване на състава на щата в Районното управление на полицията в Ботевград.
 
Лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков заяви в Плевен, че от партията искат оставката на вътрешния министър Валентин Радев по три причини:
„Лично аз съм го запознал с намалението на щата в РПУ – Ботевград с почти половината, включително и на незаетите бройки. Това означава една патрулно-постова кола и като й кажат, че има катастрофа на автомагистрала „Хемус“, Ботевград остава без покритие“.

ТИР се обърна на „Тракия”. След огромното задръстване мислят законови промени
 
„Валентин Радев пое ангажимент по най-бързия начин да се предприемат съответните мерки за преодоляването на този проблем. В Ботевград беше заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов и му благодаря. Той подготви доклад от наше име и вече четири месеца Валентин Радев не може да утвърди стъпките и действията, които да се предприемат от „Човешки ресурси“ и от Областната дирекция на МВР – София окръг, за да се реши този въпрос", каза Румен Петков.
 
По думите на Петков в рамките на четирите месеца са били изтеглени още няколко безспорно качествени хора в дирекцията на МВР в Софияо-окръг и в Националните служби.
 
Румен Петков посочи като трета причина за искането на оставката на вътрешния министър това, че намаляването на състава на полицаите в Ботевград се прави на фона на обещания за назначаване на полицай в селата.
 
„Това е еманация на лъжата. Нали ще назначим във всяко село полицай, а те тук ги махнаха половината. Значи, този човек няма място в ръководството на МВР. Като си е скъп на Цветанов и на който ще, да си го развиват в друга посока – културата, земеделието. Искаме оставката на Валентин Радев веднага“, категорично заяви лидерът на АБВ Румен Петков.
 
Той уточни, че на тази тема са правени от страна на политическа партия АБВ общоградски срещи като кметът на Ботевград е викан на среща в офиса на главния секретар на МВР.
 
„Професионалното ръководство в МВР е наясно. Министърът е пречката да се реши проблемът и затова като стане някъде конфликт, полицаите не могат да реагират. не защото нямат желание, а защото нямат човешки ресурс за да реагират“, допълни Румен Петков.