Румен Миланов: Системата ни за национална сигурност е неефективна
Румен Миланов: Системата ни за национална сигурност е неефективна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Освободеният директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет Румен Миланов категорично отрича твърденията да е оказвал какъвто и да било натиск върху новото ръководство на Национална разузнавателна служба по повод критичен доклад за ген. Кирчо Киров. Позицията си той изрази в изявление до БТА.

„Никога не съм злоупотребявал с доверието на министър-председателя. Ако съм ползвал името му - това винаги е било с негова санкция. Убеден съм, че достойният начин за действие е министър-председателят да разпореди необходимата проверка и да отправи публично извинение”, пише Миланов.

„Смея да твърдя, че системата ни за национална сигурност е неефективна и е необходимо нейното развитие и надграждане. Поддържам позицията си, че концентрация на власт в сектор „Сигурност” е вредна и опасна. Тя трябва да бъде компенсирана с по-високо ниво на координация и контрол, както и с диалог между отделните структури”, посочва още Миланов

Фигурата трети вицепремиер по сигурността не е теза, лансирана от мен. Още по-малко имам подобни амбиции. В позицията се казва още , че Миланов не приема отправените упреци за дейността му като директор на БОРКОР. Миланов припомня, че центърът е създаден с постановление на Министерския съвет, без обаче да има здрава законова основа за това.

Цялото изявление на Румен Миланов може да прочетете ТУК