Рязаха въжетата на лифта за Седемте рилски езера
Рязаха въжетата на лифта за Седемте рилски езера / снимкa: Дарик - Кюстендил, архив

Направен е опит да бъдат срязани въжетата на пътническа въжена линия от Паничище за Седемте рилски езера. Районният прокурор на Дупница Величка Шопова съобщила, че са намерени ножовки и има следи от рязане.

Най-вероятно инцидентът е станал през нощта. По случая е образувано дознание, извършителите се издирват, каза за Дарик говорителят на Областната дирекция на МВР-Кюстендил Катя Табачка. Разпитани са и служителите по подръжката на лифта.

Съоръжението трябваше да заработи от днес след едномесечна профилактика. Сега ще е необходима поне седмица, за да бъдат отстранени щетите, смята управителят на фирмата инвеститор "Рила Спорт" Славейко Стайков.

Пътническата въжена линия за Седемте рилски езера е в профилактика от началото на ноември, като целта бе да бъде пусната в експлоатация за студентския празник. Срещу лифта се обявяват много екологични организации. 

Административният съд в Кюстендил остави без разглеждане и определи като недопустими жалбите на неправителствени екологични организации срещу лифта от Паничище до Седемте рилски езера. Решението е от днес, съобщи за Дарик кметът на Сапарева баня Сашо Иванов, позовавайки се на писмо от съда до общината. Няколко организации настояваха пътническата въжена линия да бъде спряна от експлоатация, като опасна.