Роми от Лом се оплакват, че енергото ги дискриминира
Роми от Лом се оплакват, че енергото ги дискриминира / netinfo

Комисията за защита от дискриминация ще разгледа жалбата на граждани от ромски произход от Лом срещу електроразпределителното дружество в града. Според жалбата е проява на дискриминация поставянето на електромерите на ромите на височина 4-5 метра независимо от това дали са редовни платци или не. С този акт се нарушавало равното третиране на потребителите на електроенергия въз основа на етническия им произход.

Според жалбата така ромите не могат да следят количеството употребена от тях енергия, а в много случаи това криело и риск от надписване, извършвано от некоректни инкасатори. По същия неравностоен принцип били третирани и почтени ромски граждани, ползващи се с авторитет в обществото, пише още в жалбата до комисията. Това ще бъде първото заседание по този случай.

По-рано състав на антидискриминационната комисия ще разгледа жалба срещу Първо РПУ – Русе заради побой на момче от ромски произход. Жалбата е внесена от бащата на момчето Серафим Маринов, според когото синът му е задържан неправомерно в полицията. Момчето е взето от училище, откарано е в полицейското управление и е принуждавано чрез побой да признае, че е извършило кражба в апартамент. Според самото момче побоят е извършван с гумен маркуч, като то имало право да “избира” между дървена сопа и маркуч.

Бащата не е уведомен за задържането и след дълги лутания успява да открие сина си в русенското Първо РПУ. След побоя момчето има здравословни проблеми и семейството от ромски произход търси помощта на комисията заради дискриминационното отношение към тях.