Правителството прие решение, с което освобождава Иван Френкев като председател на Комисията за защита на потребителите. Освободени са също и членовете на Комисията – Велина Николова и Николай Мравов.

Със същото правителствено решение за председател на Комисията за защита на потребителите е определен Стоил Алипиев, а за членове на Комисията – Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Стоил Алипиев е юрист по образование, от 2016 година е адвокат от Софийска адвокатска колегия. През последните седем години е председател на Управителния съвет на Сдружение „Национална асоциация за защита на потребителите“ и като такъв от 2020 година е член на Съвета по акредитация към Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“. Работил е като експерт в сферата на обществените поръчки в Министерството на правосъдието в периода 2014 г. - 2015 г. и в Министерството на образованието и науката в периода 2013 г. – 2014 г. Бил е също така юрисконсулт в частния сектор.

Ангел Джалев е юрист по образование. От 2019 година до момента е бил началник на отдел в Държавна агенция „Технически операции“. Преди това, от 2011 г. до 2019 г. е бил прокурорски помощник в различни отдели към Върховна касационна прокуратура. Работил е също като юрисконсулт в частния сектор.

Константин Арабаджиев е бил член на Комисията за защита на потребителите в периода март 2015 г. – май 2022 г. От 1999 г. до 2003 г. е бил кмет на район „Студентски“ в Столична община. Висшето си образование е придобил в УНСС.

Прекратиха мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите

По-рано от Комисия в разпространено изявление заявиха, че "служебното правителство на президента Румен Радев е извършило поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите".

За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции, заявяват още от КЗП.

Причините за смяна на ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП) са много, но първо ще започна с административните - образованието на председателя на комисията не отговаря на изискванията за заемане на този пост. Това беше категорично установено от органите, заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, попитан защо служебното правителство е сменило ръководството на Комисията за защита на потребителите.

Никола Стоянов допълни, че същевременно докладът, който е внесен тогава за избор на нови членове на комисията, не е бил съгласуван с Министерството на икономиката от всички служители, с които трябва надолу по веригата, а директно е внесен от министър. Това не отговаря на законовата процедура, като цяло, този акт е бил незаконосъобразен, каза той.

По важното за нас, още от първия ден и е нормална практика, когато пристигне сигнал за КЗП в Министерството на икономиката, го пращаме автоматично, даже не е минал през мен, това не го решава министърът, обясни Никола Стоянов. "На първия сигнал, който препратихме, след моето встъпване в длъжност, те веднага реагираха с пресконференция, която бих нарекъл по-скоро политическа. На нея казаха, че им забраняват да правят проверки, още оттогава това ръководство постави нещата така, че няма да работят с Министерството на икономиката, за тях министър е все още предишният министър", коментира Стоянов. 

Той съобщи, че е получил сигнали, че на мястото на експерти с дългогодишен опит, които са уволнявани, са назначавани масово хора, които категорично не отговарят на условията за заеманата позиция.

Те даже са го знаели това и са назначавали хора на шест часа, на четири часа, за да заобиколят изискванията. Получих сигнали и за назначавано лице с тежко криминално минало в една от регионалните им структури. Очаквам от новото ръководство в най-кратки срокове доклад точно по тези теми. Масово получихме много сигнали от граждани, от бивши служители, че незаконосъобразно са уволнявани, това е една масова чистка - за заменяне на експерти с политически калинки, заяви служебният министър на икономиката.    

По повод на темата за райския газ, министър Стоянов посочи, че се е оказала само политически пиар, защото два закона казват кой има право да проверява химически елементи - това са здравните органи - РЗИ. Очакваме доклад от КЗП каква част от бюджета си са изхарчили за проверки, които не са довели до нищо. Те нямат право да санкционират, обясни министър Никола Стоянов.