Родители и лекар се обвиняват взаимно за смъртта на бебе
Родители и лекар се обвиняват взаимно за смъртта на бебе / netinfo
„Родителска небрежност е причина за смъртта на малкия Шакир Асенов от Садово, който почина преди дни в Детската клиника на болница ”Свети Георги” в Пловдив” – това заяви категорично пред Дарик общопрактикуващият лекар на детето д-р Цветка Климентова.

По думите й тя е прегледала бебето на 1 година и три месеца първоначално на 21 май по обяд, но не е констатирала нищо обезпокояващо. Въпреки това заради лошите битови условия, при които живее семейството, тя предписала антибиотик, за да предотврати евентуална бактериална инфекция.

На 24 май състоянието на Шакир рязко се влошило. Родителите отново потърсили д-р Цветка Климентова, но по думите им тя отказала да ги приеме, защото работното й време било свършило. След последвал скандал и физически заплахи от страна на майката личният лекар дал направление за Инфекциозна клиника в Пловдив. Според версията на д-р Климентова тя само се е скарала на ромското семейство, че не я е потърсило по-рано заради рязко влошеното състояние на детето.

Момченцето е доведено от родителите си в шоково състояние на 25 май и веднага е прието за лечение в интензивното отделение на Детска клиника, но минути по-късно починало. Лекарите са направили всичко възможно да спасят бебето, но шансовете са били нищожни, казаха пред Дарик от клиниката. Резултатите от днешната аутопсия, която трябва да изясни причините, довели до нещастния случай, ще бъдат готови след 15 дни, уточниха от ръководството на здравното заведение.

Други новини от Пловдив