Рекордни температури във втория ден на лятото
Рекордни температури във втория ден на лятото / снимка: Impact Press Group, архив

Седем температурни рекорда и един изравнен отчетоха метеорологичните станции в страната за днешния горещ летен ден, съобщи дежурният в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Въпреки че е едва втори ден на официалното лято, градусите се нажежиха до рекордни температури. В много градове в страната термометрите показаха 35-36 градуса. Рекордни стойности са регистрирани в София, Драгоман, Плевен, Свищов, на Черни връх, на Мусала, в местността Рожен в Родопите, а в Пловдив е изравнен.

В столицата предишният рекорд за 22 юни е бил само с пет десети по-надолу от измерените днес 32,5 градуса. В Драгоман е подобрен рекордът от 2007 г. Днес там живакът скача до 33 градуса, а предишният е бил градус по-надолу - 30,7. В Плевен рекордът за деня е 35,2 градуса, срещу точно 35 преди години. Един от най-топлите градове е Свищов, рекорд там е отчетен от 36 градуса.

На Черни връх градусите се качиха с 18 над нулата, като предишния рекорд за 22 юни там е бил 17,8 градуса. На връх Мусала в Рила също има рекорд - 15,6 градуса срещу 14,7 от преди години. В местността Рожен в Родопите е отчетена температура от точно 23 градуса, като предишният от 22,5 градуса е бил през 2007 г. В Пловдив е изравнен температурният рекорд за деня от 34 градуса.

На доста места в България са отчетени горещи юлски температури, като във Видин, Враца, Монтана, Пазарджик жегата стигна 35 градуса, а в Русе и Сандански живакът удари 36 градуса.

И в неделя времето остава слънчево и горещо, като след обяд над западните райони и планините ще се развива купеста облачност и на отделни места е възможно да превали. Максималните температури ще са между 34° и 39°, а в София - 34°. Подробности за времето четете на Vremeto.bg.

Медиците предупреждават да не излизаме в обедните и ранните следобедни часове на деня, когато жегата е най-непоносима. Предупрежденията са най-вече за хората с дихателни и сърдечни проблеми, а също така за децата и по-възрастните.

Последните международни изследвания показват, че броят на хората, които стават жертва на непоносимите жеги в големите градове, може да се увеличи сериозно заради климатичните промени. Глобалното затопляне също така е станало причина месечните рекорди за горещини да нараснат пет пъти, предупреждават учените. В някои части на Европа честотата на месеците с рекордни жеги е скочила десетократно.

Ако настоящите тенденции за глобално затопляне се запазят, броят на новите рекордни месечни горещини ще бъде 12 пъти по-висок след 30 години спрямо днес, смятат учените.