Регистрираха две земетресения край Своге
Регистрираха две земетресения край Своге / снимка: БГНЕС, архив

В 15.52 ч. на 45 км на север от София беше регистрирано земетресение с магнитуд около 3,4 по скалата на Рихтер. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Сеизмолозите уточниха, че епицентърът на земетресението е в района на Своге, като това е вторият земен трус в този район за днес.

Първото земетресение на 45 км на север от София е било регистрирано днес в 14.29 ч. и е било с магнитуд от 3,2 по Рихтер. Земният трус е на дълбочина десет км.

Вчера земетресение с магнитуд 2,1 по Рихтер бе регистрирано в района на Перник. Трусът беше слабо усетен от живеещи в района.

Днешните земетресения с магнитуд от 3,4 и от 3,2 по скалата на Рихтер в района на Свогенското земетръсно огнище са слаби земетресения, а умерени се наричат земните трусове, които са с магнитуд от 4 до 5 по скалата на Рихтер, коментира за БТА проф. Емил Ботев - ръководител на департамента „Сеизмология” към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Той предположи, че в Свогенското земетръсно огнище е възможно да има и други земни трусове, но не се очаква те да са по-силни по магнитуд от станалите днес две земетресения.

Районът на Своге не е известен в миналото с много силни земетресения, но около Своге през 1980 г. стана земетресение с магнитуд около 4-4,1 по скалата на Рихтер, каза проф. Ботев. Той добави, че тогава в резултат на земния трус на повърхността са се появили няколко кални и песъчливи изворчета или това са т.нар. хидрогеоложки ефекти от земетресението.

Двата земни труса от днес в района на Своге от 3,4 и 3,2 по скалата на Рихтер не очаквам да са оказали сериозно въздействие върху здравето на хората или върху инфраструктурата в района, заяви проф. Емил Ботев.

Той смята, че в района на Свогенското земетръсно огнище теоретично не са възможни да се случат силни земетресения, а само земни трусове с умерена сила. Вероятно в този район ще има още няколко земетресения с магнитуд около 3,5 по Рихтер или с по-слаб магнитуд, предположи сеизмологът.