Реформата на Москов мина на първо четене
Реформата на Москов мина на първо четене / снимка: БГНЕС, архив
Реформата на Москов мина на първо четене
80985
Реформата на Москов мина на първо четене
  • Реформата на Москов мина на първо четене

Парламентът прие на първо четене законовите промени на здравния министър д-р Петър Москов, които предвиждат приватизация на лечебните заведения, сливането на отделни болници, както и създаването на Национална здравна карта, която да определи нуждата от болници в отделните райони на страната.

Въпреки че всички политически сили имаха възражения срещу възможността лечебни заведения да се приватизират, законопроектът бе приет със 102 гласа „за", 21 „против" и петима въздържали се.

Той предвижда още Здравната каса да сключва договори с лечебни заведения, избрани по критерии и по ред, определени от министъра на здравеопазването. Промените бяха приети от Здравната комисия в края на миналия месец, но не получиха одобрение преди седмица на Тристранка.

След като политическите сили се обявиха срещу приватизацията на лечебните заведения, залегнала в законовите промени, то идеите на здравния министър д-р Петър Москов бяха подложени и на приятелски огън. Лъчезар Иванов от ГЕРБ уточни, че в така залегналите предложения има противоречия:

„Абсолютно не кореспондира здравната реформа, която се опитваме да осъществим, с изискванията за ефективно управление на лечебните заведения. Свалянето на образователния ценз и възможността всеки един да може да става ръководител на лечебно заведение, болница, ДКС, считам че не е в унисон с европейските изисквания".

От БСП категорично заявиха, че няма да подкрепят идеите, залегнали като промени в Закона за лечебните заведения, тъй като в тях нямало нито финансова обосновка, нито оценка на въздействието.

„Очаквахме от Вас - ако не разкаяние, то поне категорично потвърждение, че се отказвате от идеята за приватизация на лечебни заведения. Идея, от която самият премиер се отказа преди седмица и от която трябваше да се разграничите и Вие. Идеята за обединяване, сливане, вливане на лечебни заведения, по повод на която избухнаха протести, с които Вие - като истински реформатор, не се съобразихте. Принципът „Който не е с мен, е срещу мен", е изключително опасен. В същия този закон Москов е заложил уволнение на всички достойни директори. Очаквам от министъра отговор, в резултат от сливането на болници, какви са ползите за лекарите, пациентите и администрацията", каза Мая Манолова.

От ДПС бяха по-лаконични и заявиха, че ще подкрепят само някои от детайлите в законопроекта, но уточниха, че той не кореспондира с техните разбирания.

„След онзи политически гаф с приватизацията е възможно Министерството на здравеопазването след известен кратък период от време дори да има нов министър и да свърши този хаос", каза депутатът Тунчер Кърджалиев.

От Патриотичния фронт и от АБВ подкрепиха идеите на Москов, а от БДЦ се въздържаха.