Като "недопустима намеса и натиск на политик в работата на независим орган - Комисия за защита на конкуренцията" регулаторът определи думите на Кирил Петков, който призова настоящият състав на независимия по закон регулатор да не взема решение за придобиването на „Булсатком” от United Group.

Припомняме, че думите на съпредседателя на „Продължаваме Промяната” идват седмица след станалата публично достояние среща между Петков и Спас Русев, който стои зад „Булсатком”. Темата предизвика и вълна от реакции около въпроса дали това е политически натиск над Комисията и има ли връзка между изказването на Петков и срещата му с бизнесмена.

На извънреден брифинг съпредседателят на ПП призова Комисията за защита на конкуренцията да не взема решение за придобиването на „Булсатком” от United Group.

„Ако това е вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между United Group и „Булсатком” – това много ни притесни”, каза Петков. Запитан защо повдигат проблема с ръководството на Комисията сега, при положение че ръководството ѝ е с изтекъл отдавна мандат, той посочи: „Точно така - не трябва да чакаме нито ден повече”.
 

След изказването на Кирил Петков United Group излезе с официална позиция:

NOVA

NOVA

NOVA

NOVA


КЗК излезе с позиция по случая:

КЗК за изявленията на Петков: Недопустим натиск и намеса в работата ни

 

NOVA

NOVA


Изказването на съпредседателя на „Продължаваме Промяната” предизвика реакции и в кулоарите на Народното събрание -  допустима ли е намесата на политик в работата на независим по закон регулатор и има ли връзка изказването на Петков със срещата му с бизнесмена Спас Русев преди седмица.

Вчера от ПП-ДБ заявиха, че още днес ще инициират спешни срещи в управляващото мнозинство на тема „Регулатори”, тъй като по думите им са необходими спешни промени в ръководствата и конкретно - в това на Комисията за защита на конкуренцията. Такива разговори до този момент обаче не са се състояли. Това съобщиха от ГЕРБ и от ДПС.

 



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че политически партии не трябва да коментират решенията на независими регулатори. Същата позиция сподели и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. От опозицията, в лицето на „Възраждане”, бяха по-остри в критиките си.

„Аз, като лидер на политическа партия, няма да коментирам решение на независим регулатор преди да е взето. Както и вчера ви казах, всеки политически лидер може сам да взима решения, заедно с неговата партия, какво да коментира и какво не”, каза Борисов.

„Аз смятам, че е недопустимо да се бъркаме в регулаторите. Реално политиците нямаме работа там”, каза Делян Пеевски.

Реакции в НС: Депутатите за критиките на Кирил Петков към КЗК

„Изявлението от страна на някои представителите на управляващата коалиция - ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, че това са независими регулатори, всъщност не отговаря на истината. Всички ние знаем, че така наречените независими регулатори се регулират от управляващите. Тази тайна среща всъщност вече е очевидно явна. Тук можем само и единствено да кажем едно голямо браво на журналистката, която го е направила, защото повярвайте, такива срещи стават постоянно навсякъде. Друг е въпросът, че далеч не всички от тях са публични. Очевидно е, че има някаква връзка, очевидно е, че по някакъв начин се опитват да излязат от ситуацията, но това е след дъжд качулка”, каза лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов.

„Така ще бъде, докато се разберат и намерят на всеки място под слънцето. Цитирам техен представител. Става въпрос отново за борба за наместване на постове и в никакъв случай за мисъл тези регулатори обективно и реално, по закон да регулират икономическите и финансовите отношения в страната. Що се отнася до изказването за КЗК е недопустимо”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„По принцип, регулаторите трябва да бъдат променени час по-скоро, тъй като забавянето вече е доста сериозно”, каза Владислав Панев от ПП-ДБ. Той не коментира срещата между Кирип Петков и Спас Русев.

„Относно КЗК, още не сме видели решението им по повод сделката”, каза Панев. Той обаче не знаел защо е имало коментар предварително, преди да има решение за сделката.
Темата коментира и премиерът Николай Денков, който е в Брюксел за заседание на Европейския съвет.

„Нека да разделим обсъжданията в две посоки. От една страна действително има много регулатори, които са с изтекъл мандат. Знаете, че търсим механизми за смени с качествени кадри. Така че очевидно има известно напрежение и около самите регулатори в общ план. В конкретния случай по-скоро трябва да се гледа обосновано ли е решението и какви са аргументите - и от едната, и от другата страна”, каза Денков.

Освен че управляващото мнозинство все още не постига консенсус за регулаторите, такъв се оказва, че няма и за ротацията. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са на различно мнение за това колко министри трябва да бъдат сменени. Разговорите тепърва предстоят.