Разпитват мъртвите души по дело срещу училищен директор
Разпитват мъртвите души по дело срещу училищен директор / БГНЕС

Осем ученици, записани миналата учебна година като деветокласници в Професионалната гимназия по облекло в Разград, но не посещавали учебното заведение, ще бъдат разпитани пред състав на Разградски районен съд. Делото е срещу директора на школото Грета Станчева и е за документно престъпление.

 

Ако осемте ученици не са били записани в гимназията по облекло, "Станка Николица Спасо-Еленина" е нямало да има необходимия брой деца за сформиране на ІХ Б клас – стана ясно по време на разпитите в първия ден от делото срещу Грета Станчева. В списъка с ученици, изготвен за Регионалния инспекторат по образование, не е отразен и броят на учениците от закрития в началото на учебната 2007/2008 г. ХІІІ клас. Всички 15 тийнейджъри, които не са посещавали училището, а са се водели като ученици в него, са призовани като свидетели днес в Районен съд – Разград.

 

Делото е за изготвяне на официален документ с невярно съдържание, престъплението се наказва с лишаване от свобода до пет години, а при маловажни случаи до една година затвор или пробация.

 

Показания в началото на процеса дадоха учителите в гимназията, двама от които са подали сигнала за нарушенията. Разпитани бяха и експерти от Регионалния инспекторат по образование, които са извършили проверка в учебното заведение. Тя завършила с министерска заповед за последно предупреждение преди уволнение за Грета Станчева.