Разпитаха 2-ма свидетели за убийството на ямболската адвокатка
Разпитаха 2-ма свидетели за убийството на ямболската адвокатка / netinfo

Състав на Софийския градски съд разпита двама свидетели по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Подсъдими по делото са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина. Тя отново не присъства в съдебната зала, тъй като местонахождението й все още не е известно.

Георгиева беше открита мъртва в дома си в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 година. Пред съда свидетелката Донка Митева разказа за дейността на подсъдимата Димитрина Калайджиева, когато тя е била секретарка на покойния прокурор Николай Колев, тогава военен прокурор.

Според Митева, Димитрина и Николай Колев са били любовници. Пред съда Митева разказа, че Димитрина Калайджиева й е показала два сака с наркотици и пистолет, които са й били дадени от Колев. Свидетелката заяви, че Димитрина се е занимавала с износ на наркотици по поръчка на Колев. Пред Митева Димитрина била казала, че иска да спре с тази дейност, но е била заплашвана от Николай Колев.

По показанията на Митева, заплахите и тормозът над Гeоргиева са продължили и след като тя се е преместила в София. Донка Митева каза още, че Надежда Георгиева винаги е носила със себе си чанта с документи. В разговор с Митева Георгиева й е казала, че в тази чанта е документацията, която уличавала Николай Колев и Орлин Аврамов в незаконната им дейност.

След края на свидетелските показания които продължиха почти два часа, от защитата поискаха съдът да назначи на Митева съдебно-психиатрична експертиза. Поради "неадекватното й поведение неистинността на показанията й и повишеното й емоционално състояние".

Съдът отхвърли искането с мотива, че няма основание за назначаването на подобна експертиза. На заседанието беше разпитан и Николай Велев, който заяви че Надежда Георгиева е ползвала многократно услугите му като таксиметров шофьор.

Делото продължава с разпит на роднините на убитата Надежда Георгиева. По делото те са завели иск за 200 хиляди лева.