Разговор на „високо ниво”: Цецо говори ангро, Симеон не се справя
Разговор на „високо ниво”: Цецо говори ангро, Симеон не се справя / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Разговор на „високо ниво”: Цецо говори ангро, Симеон не се справя
36779
Разговор на „високо ниво”: Цецо говори ангро, Симеон не се справя
  • Разговор на „високо ниво”: Цецо говори ангро, Симеон не се справя

Шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена". Това става известно от разпространени от в. „Галерия" телефонни разговори между Танов, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков.

Двамата коментират действията на вътрешния министър Цветан Цветанов, без да споменават името му. От ръководството на вестник „Галерия" съобщиха, че записите са получени от анонимен подател и според тях са направени през месец май миналата година, когато се разрази скандалът между Цветанов и Танов, които имаха разногласия за ефективността на Агенция „Митници". Според оценката на наети от екипа на „Галерия" експерти телефонните разговори не представляват класифицирана информация, защото не им е известно по тях да е започнало съдебно дело.

По време на пресконференцията бяха представени три записа. На два от тях Ваньо Танов разговаря с министър Симеон Дянков, а на третия - със заместника му - Владислав Горанов. (Вижте: Разговор между Ваньо Танов и Владислав ГорановПърви разговор между Симеон Дянков и Ваньо Танов; Втори разговор между финансовия министър и шефа на митниците)

Ето част от диалога между Ваньо Танов и ръководителя му Симеон Дянков:

Танов: Нещата са отвратителни! Сега в момента ни слушат, но т'ва са...

Дянков: Еми не, к'во като ни слушат...

Танов: Значи или той осуетява и да престанат с тез измишльотини, или аз си тръгвам, във вторник излизам и казвам нещата от А до Я с истинските им имена... Но не е там проблемът - ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к'во да прави, кои фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам. Той настройва и премиера...

Дянков: Да де, но премиерът е умен. За разлика от него премиерът все пак знае какво е важно за всички и според мен ще се държи.

В другия запис Владислав Горанов коментира пред Ваньо Танов, че вътрешният министър Цветан Цветанов не е запознат с материята, а неговият началник - Симеон Дянков „не работи достатъчно". От думите му става известно, че двамата вицепремиери са „гуша за гуша".

Горанов: На всички беше ясно, че Цецо говори ангро и че не е запознат с материята. Това, повярвай ми, и на Бойко Борисов му е ясно.

Танов: Цецо не е длъжен да е запознат с материята.

Горанов: Имай предвид, че те със Симеон са гуша за гуша. Това сигурно го знаеш. Ама и постъпката на Симеон беше тъпа...

Танов: Аз му се обадих и поисках на другия ден среща.

Горанов: Значи неговото неявяване е най-малкият ти проблем, защото той е загубил всякакъв авторитет пред премиера с действия и бездействия, за да може да се допусне такава ситуация на противоборство. Симеон... не работи достатъчно.

От финансовото министерство заявиха пред Дарик, че вицепремиерът Симеон Дянков и заместникът му Владислав Горанов не считат за необходимо да коментират изнесените записи, защото за тях това изобщо не е тема.

От вестник "Галерия" са изпратили всички записи на главния прокурор Борис Велчев.