/ Европейски парламент
Наградата за европейски гражданин се присъжда от Европейския парламент на граждани или организации за осъществени от тях проекти.

Тези поректи спомагат за насърчаване на по-доброто разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки. 

Селекцията на лауреатите от всички държави-членки на ЕС беше извършена от жури, което включва представители на Европейския парламент.

Българското национално жури бе в състав Ева Майдел (ЕНП), Петър Витанов (С&Д), Искра Михайлова (Обнови Европа), Симона Димитрова (Национален младежки форум) и Биляна Богоева (Българско училище за политика „Димитър Паница“)  и излъчи 5 номинации измежду подадените 12 кандидатури от България, съобщава NOVA.

Проектът „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ е онлайн пространство, в което местните власти от Европейския съюз могат да представят безплатно работата си, успешните си проекти и инициативи и да им дадат видимост сред широка европейска аудитория. Идеята е да се стимулира обмена на добри практики и иновативни решения, и да показва приноса на ЕС към развитието на местните общности.

Целта на портала е да подобри разбирането между гражданите на Европейския съюз, местните власти и институциите на ЕС, да стимулира обмена на добри практики и опит между властите в Европа, като направи усилията за модерно, прозрачно и ефективно управление на градовете по-видими, повишавайки доверието в институциите.