Расте одобрението към правителството и парламента след вота през юли
Расте одобрението към правителството и парламента след вота през юли / снимка: Sofia Photo Agency

Одобрението към дейността на правителството и парламента расте след изборите през юли, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 4 и 14 октомври сред 1000 души. Три месеца след вота, 41-то Народно събрание е с 45% одобрение, което е по-високо в сравнение с одобрението за 39-я парламент от 37% и за 40-я парламент от 23% през същия период.

През последния месец добрите оценки за работата на правителството нарастват с 11% и в момента са 62%. През последните три месеца одобрението за дейността на премиера Бойко Борисов расте с 8 пункта и достига до 77%. Президентът Георги Първанов губи от август досега 7% от одобрението за своята работа, което в момента е 52%, докато преди три месеца беше 59%.

Изразителен ръст бележи одобрението за вицепремиера Цветан Цветанов - от 48% през август на 65%. Освен Цветанов, сред министрите с най-висок рейтинг са Йорданка Фандъкова - с 51%, Симеон Дянков - с 49%, Румяна Желева, Божидар Димитров и Вежди Рашидов - с по 46% одобрение.

52% от българите твърдят, че ако парламентарните избори са днес, ще гласуват за партията на Бойко Борисов. Избирателите на "Коалиция за България" през октомври са 11% от пълнолетните българи. За ДПС днес биха гласували 6%, за "Атака" - 4%, а за "Синята коалиция" - 2,3%. "Ред, законност и справедливост" има електорален дял от 1,3%.