/ Георги Димитров
По думите му оперативна готовност на ескадрила F-16 може да очакваме евентуално към 2030 г.
"България не може да бъде част от НАТО без реални и съвременни оперативни способности". Това заяви президентът Румен Радев след среща с президента на Република Полша Анджей Дуда, който е на работно посещение у нас. 

"С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на НАТО. Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война, както и в нашия съвместен призив за незабавно прекратяване на войната и постигане на примирие. Пред очите ни се срива градената с десетилетие сигурност в Европа", заяви Радев.

По думите му руската агресия в Украйна поставя остро въпросът за нашата сигурност.

Радев ще проведе среща с полския си колега Анджей Дуда

"Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация. Оперативна готовност на ескадрила F-16 може да очакваме евентуално към 2030 г.", подчерта той.

"Ако не бъде решен спешно този проблем, рискуваме да загърбим нашата 110 годишна военна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения и не на последно място да компрометираме и самия проект за F16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва", категоричен е държавният глава.

Той благодари на полския президент за неговата готовност незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие за поддръжката на МИГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили.

"Единни сме в нашето разбиране за необходимостта от солидарност и обединени усилия за гарантирането на нашата сигурност в бъдеще. Това за нас означава не само развитие на нашия оперативен капацитет, това означава много повече учения и съвместни тренировки съюзници на източния фланг. Това означава и повишена ситуационна осведоменост, както и по-голяма устойчивост на мобилността и на системата за логистика", посочи президентът.

Той допълни, че с президента Дуда са обсъдили възможността за изграждането на система тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. "Този подход ще предложим на предстоящата среща на върха на НАТО. Оставаме единни в нашата ангажираност за оказване на помощ на всички, които търсят спасение от войната. В България вече имаме оказана подкрепа на над 100 000 граждани на Украйна", каза още Радев.

"Вярвам, че ще излезем от тази криза по-силни и по-сплотени", завърши изявлението си той.

"Срещнахме се с президента Румен Радев, за да поговорим за безопасността, настоящите предизвикателства и да се подготвим за срещата на върха след два дни. Там ще обсъдим военната ситуация в Украйна и по какъв начин алианса да се адаптира към тази ситуация, която създава агресивната политика на Русия", заяви от своя страна Анджей Дуда. 

"По много начини се стремим да помогнем на Украйна - бяха определени санкции срещу Русия, за да почувства, че бруталното нарушаване на международното право действа по начин, който не може да бъде приет. Русия трябва да отговаря пред международните наказателни съдилища за военните престъпления. Тези убийства са без прецедент", каза още Дуда.

По думите му, за да бъде спряна руската агресия, е нужна сплотеност и твърдост.