Работна група ще обсъди промените в Семейния кодекс
Работна група ще обсъди промените в Семейния кодекс / netinfo

Нарастването на броя на фактическите съжителства между мъже и жени без брак, при което се раждат деца, е факт, който се наблюдава в целия свят и редица държави уредиха произтичащите от това проблеми в своите законодателства. Това каза депутатът Огнян Герджиков в предаването „Дарик кафе” по повод вчерашното приемане на първо четене от НС на новия Семеен кодекс. Това предизвика възражения от страна на редица граждански организации, както и от Светият синод и Главното мюфтийство.

Основният аргумент на регламентирането на фактическото съпружеско съжителство е да се защитят децата на такива родители, припомни Герджиков. Ето какво още каза той за Дарик:

Между първо и второ четене ще има предложения. Те ще бъдат много внимателно обсъждани. Ще се създаде работна група, която работна група аз ще имам честта да оглавявам. Много внимателно ще проучим всички аргументи „за” и „против”. Междувременно е пуснато и социологическо проучване по някои основни въпроси на Семейния кодекс като на първо място е точно този въпрос за фактическото съжителство, защото искаме да „измерим температурата” в обществото по този въпрос или иначе казано какво е отношението на хората. Искам да вметна нещо интересно, което като че ли не стана достатъчно ясно. Има атака точно в диаметрално противоположната посока от гей организациите, които сезираха през лятото Комисия за защита от дискриминация. Доказаха, че това е дискриминация да се признава фактическото съжителство само между мъж и жена, трябва да се признава такова и между еднополовите, така че имаше и в съвсем диаметрално противоположна поска атака. Струва ми се обаче, че верният път е посредата. Съответно ако се признава фактическо съпружеско съжителство, то да бъде само между лица от различен пол, т.е. само между мъж и жена.

Сега така ли е записано в приетия на първо четене проектозакон?

Да, сега е така в проекта.