Янсен: Нужна е неутрална комисия, която да разследва МВР
Янсен: Нужна е неутрална комисия, която да разследва МВР / www.europe.bg

Да се създаде неутрална комисия, която да разследва дали министърът на вътрешните работи Румен Петков е имал връзки с лица от организираната престъпност или не. Това е единственият изход от ситуацията със скандала в МВР в момента според Клаус Янсен, председател на германската федерация на следователите. Пред Дарик той каза, че няма обяснение за това какво точно се случва в българското МВР в момента, но за останалата част от Европа е много трудно да си сътрудничи с правителство, което очевидно има проблеми в собственото си Министерство на вътрешните работи.

Преди две години Клаус Янсен беше изпратен от Европейската комисия за последната партньорска проверка у нас по глава „Правосъдие и вътрешен ред”, преди доклада за напредъка на страната ни за членството в ЕС. Тогава той написа 26 препоръки за подобряване на работата на МВР в България и влезе в сериозен задочен скандал с МВР шефа Румен Петков.

Ето какво още каза Клаус Янсен в разговора за Дарик:

Две години след като написахте 26 препоръки към българското правителство имате ли поглед колко от тях са изпълнени?

Нямам поглед върху това колко от препоръките са изпълнени от българското правителство, но реалната ситуация показва, че очевидно не всички са изпълнени. Иначе не би се стигнало до подобни скандали точно сега.

По време на проверката през 2006 г. получихте ли сигнали за контакти на висши полицаи, или дори хора от политическото ръководство на МВР, с организираната престъпност в България?

Няма да коментирам това.

Тогава казахте, че „някой фигури от управляващите в България се опитват просто да оцелеят през първите три години от членството в ЕС, защото след изтичане на този срок вече не могат да бъдат налагани предпазни клаузи’. Борба за оцеляване ли тече в момента по върховете на българското МВР?

Работата на един вътрешен министър не е да посредничи между представители на организираната престъпност, а да я разследва. Това поведение определено е странно и представлява странен подход към борбата с организираната престъпност. Нямам обяснение какво точно се случва в българското МВР в момента, но за останалата част от Европа е много трудно да си сътрудничи с правителство, което очевидно има проблеми в собственото си Министерство на вътрешните работи. Българското правителство определено трябва да разследва целия сценарий и след като бъде направено това разследване, това ръководство на МВР не трябва да е на власт.

Има ли нещо, което не написахте тогава в доклада?

Не. През 2006 направих професионална и много сериозна оценка на ситуацията и тези оценки трябваше да се превърнат в предпоставките за това България да изпълни препоръките за присъединяване към ЕС. Сега България е част от ЕС и е много трудно българското правителство да бъде накарано да се съобрази с необходимите стандарти за придържането към и изпълнението на законодателството.

Има ли кауза или толкова ценна информация, заради която си струва един вътрешен министър си заслужава да се среща с хора, които се свързват със сенчестата икономика.

Смятам, че е абсолютно недопустимо един министър на вътрешните работи да се среща с когото и да е, свързан с организираната престъпност. Защото с такива срещи картината изглежда много негативна по отношение на това какво прави тази част от българското общество. Особено струва ми се по отношение на министъра на вътрешните работи. Абсолютно е недопустимо да се осъществяват подобни срещи.

Преди две години казахте, че ключови официални лица имат връзка с организираната престъност в България.

Няма да коментирам това. Не мога да върша работата на българската съдебна система или работата на българското правителство. Реалният скандал изцяло потвърждава това, което казах, че правителството е имало контакти с организираната престъпност, каквито не е трябвало да има.

Какъв трябва да бъде изходът от скандала в българското вътрешно министерство. Трябва ли да се смени цялото политическо и професионално ръководство? Що за хора трябва да разчистват двора на МВР?

Смятам, че е необходимо да има неутрална комисия, която да разследва тези обвинения, за да открие дали има връзка с организираната престъпност или не, защото в противен случай никой в Европа не би повярвал. Необходимо е да бъде възстановено доверието в това, което прави България и в това как България иска да представлява част от ЕС. За това настоявам за неутрална комисия, която да възстанови истината.

След доклада ви преди две години казахте, че ще ви трябва охрана, за да дойдете отново в България. Кога може да дойдете без охрана?

Особено след интервюто ни днес не мисля, че трябва да идвам в България в продължение на няколко години. Ситуацията е такава, че за някой хора в България аз съм проблема, а аз не съм проблема. Проблемите са в България и самите българи трябва да ги разрешават.


Интервюто може да чуйте в прикачения звуков файл