Яне Янев постави спецслужбите в основата на „брокерството на депутати”
Яне Янев постави спецслужбите в основата на „брокерството на депутати” / снимка: БГНЕС, архив

Службите за сигурност имат агенти сред депутатите в 42-то Народно събрание и стоят в основата на „брокерството на народни представители” - поне трима са били накарани да напуснат. Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев, бивш депутат и председател на Комисията за борба с корупцията в предишния парламент, пред бТВ.

Въпреки че той изказа тази теза непосредствено след напускането на депутата от ГЕРБ Красимир Стефанов миналата седмица, Янев така и не посочи имена - нито на агенти, нито на зависими.

Досега парламентарната група на ГЕРБ напуснаха трима депутати - Георги Марков, Светлин Танчев и бившия шеф на НАП, а от групата на Коалиция за България излезе Румен Йончев от БЗНС, която се коалира с „България без цензура” за евровота, а Йончев се заяви като изразител на волята на коалиционния партньор в парламента.

„Една част от напусналите години наред служат на спецслужбите, друга част са зависими от тях, на трета част им се предлагат директно пари, за да напуснат парламентарните групи и да станат дементни - да забравят откъде са тръгнали и с коя партия са влезли в Народното събрание”, коментира Яне Янев.

Сред всички недомлъвки, с които той коментира подхванатата от самия него тема, лидерът на РЗС посочи само, че „ДПС и БСП поддържат механизми, чужди на демокрацията” и не работят с политически средства, а като „икономически структури, мафиотски организации”.

Той подчерта, че е запознат с тази информация като депутат и председател на комисията за борба с корупцията, както и член на комисията за контрол на ДАНС в предишния парламент. „Аз очертавам тенденции и правя анализ. Достатъчно съм патил и продължавам да страдам от моите думи и дела. Умело съм боравил с информация от спецслужбите, когато съм имал имунитет и съм имал парламентарната трибуна, а сега - скромно, веднъж годишно ефир”, обясни още Янев, след като заяви: „От мен няма да чуете име”.

В същото време той предрече разразяването на грандиозен и безпрецедентен европейски скандал, „ако има депутати от спецслужбуте”. „Недопустимо е и съм категорично срещу това спецслужбите да определят политическите събития и да диктуват на един депутат кога да излезе и какъв да става”, коментира още Янев.

Той изрази възмущението си от заповед на министерството на финансите, подписана от ресорния министър Петър Чобанов, в която депутатите били „тарифирани като добитък на борсата”, защото в точка 7 е изчислена средната субсидия за един депутат затри месеца - 34 000 лв. „Субсидията не е за народен представител, а за политическата партия, взела над 1%. Това е тежка порочна практика, която се прави незаконно от министъра на финансите”, смята Яне Янев.

След като председателят на ГЕРБ Бойко Борисов спомена името му като пример за политици, с които се е срещал, Яне Янев уточни, че на такива срещи е ходил в качеството си на лидер на парламентарна група и председател на комисия, а не като депутат, подобно на Делян Пеевски в кабинета на предишния вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Господин Пеевски е много голям човек, той в момента е премиер и министър на няколко министерства и има влияние в още няколко институции, аз не мога да се сравнявам с него”, обяви той накрая.