Яне Янев отново пита МВР за Георги Гергов
Яне Янев отново пита МВР за Георги Гергов / cнимкa: DarikNews, Веселин Максимов
Яне Янев отново пита МВР за Георги Гергов
25739
Яне Янев отново пита МВР за Георги Гергов
  • Яне Янев отново пита МВР за Георги Гергов

До края на седмицата лидерът на „Ред законност и справедливост" Яне Янев ще внесе две питания до Министерствата на вътрешните работи и на икономиката,  енергетиката и туризма, относно действията им срещу пловдивският бизнесмен Георги Гергов.

Питането до министър Цветан Цветанов е относно политиката на МВР за крупни злоупотреби, извършени от пловдивският олигарх Георги Гергов. Другото питане ще бъде до министър Трайчо Трайков, по отношение на защитата на държавния интерес в приватизирани дружества, в които министерството е принципал с миноритарен държавен дял. Това заяви за Дарик радио лидерът на РЗС Яне Янев.

Има безспорни доказателства, че бизнесменът дължи на държавата данъци в особен големи размери, правени са опити те да бъдат отлагани във времето от хора близки до него, категоричен бе Яне Янев.  
 
Министърът на вътрешните раборти и директорът на пловдивската полиция не са предприели адекватни действия за защита на обществения интерес, се казва в декларация, публикувана на сайта РЗС. Причината може да бъде само   политически чадър, който управляващата партия  разтваря над назначения червен олигарх, заяви Яне Янев. 

Декларацията е заради отказа на пловдивската прокуратура да образува досъдебно производство срещу бизнесмена Георги Гергов, по сигнал на Яне Янев и депутатът Димитър Абаджиев

За отказа на прокуратата срещу бизнесмен от Пловдив пръв съобщи комисар Тодор Чонов, който не пожела да конкретизира за кого става въпрос. Той заяви още, че по така наречените олигарси в Пловдив е работено дълги години и всички събрани материали са докладвани в Прокуратурата. 

Предмет на проверката на прокуратурата е било основаването на дейността на публично-частното дружество „Пълдин туринвест", в което съдружници са община Пловдив и Георги Гергов. Фирмата е мажоритарен собственик на Международен панаир Пловдив. "Отказът на прокоратурата е, тъй като няма данни за извършени престъпления от общ характер", заяви за Дарик окръжният прокрор на Пловдив Иван Даскалов. Окръжна прокуратура Пловдив е отказала да започне досъдебно производство още на 4 февруари 2009г.Тогава то е отменено. Издадени са указания от апелативната прокуратура да се проверят действията на длъжностни лица и представители на общината в управителното дружество на „Пълдин туринвест". Няма данни за извършени нарушения от служители на общината, допълни Даскалов.

Политическият съвет  на „Ред, законност и справедливост"  ще обжалва прокурорското постановление и ще подаде нов сигнал до Върховна касационна прокуратура, категоричен бе Яне Янев.