Първанов: Родолюбието не може да се гради върху омразата
Първанов: Родолюбието не може да се гради върху омразата / netinfo

Българската духовност днес има своите ярки представители, своите будители, които заслужават нашето достойно признание, каза президентът Георги Първанов на среща с участниците във втория Национален младежки събор "Съхрани българското".

Съборът е под патронажа на държавния глава и в него участват над 1000 младежи от цялата страна. Георги Първанов посочи, че трябва да осъзнаем, че за будителството не можем да говорим само в минало време. Днешните представители на българската духовност заслужават достойно признание от държавата и обществото, каза президентът и допълни, че той ще работи за това.

Струва ми се, че няма друга европейска нация с два празника в своя календар, свързани с духовността, както България - 24 май и 1 ноември, заяви президентът. Георги Първанов изтъкна, че българската държава е била силна със силата на меча, но става могъща със силата на словото и духа.

Според президента с общи усилия на клубовете "Съхрани българското" трябва да се създаде мащабна организация по проблема за националните символи. "Защото не бих искал да пеем химна само, когато играе футболният отбор на България и да се веят трикольорите само на спортни състезания или на подобни събори", каза президентът и изтъкна, че символите са част от националното самочувствие и от знанието за националното ни достойнство.

Държавният глава каза, че заради традицията и принадлежността ни към европейското семейство, съвременното родолюбие не може да се гради върху омразата, отчуждението, злобата към другия, към различния. Като пример той посочи многобройните войнишки паметници, върху които са изписани имената на българи, турци, роми, арменци и други етноси. Тези млади хора са проливали кръвта си независимо каква религия и етнос са имали, защото те са имали една обща религия - любовта към отечеството.

Президентът заяви, че е влязъл в една полемика за съвременните аспекти на патриотизма, защото смята, че е твърде опасна играта с националната тема от онези, които не я разбират и от онези, които са готови да спекулират с нея в името на конюнктурни, тясно партийни и лични интереси.

За българите в чужбина Георги Първанов каза, че е важно да запазим духовната си връзка и да подпомогнем техните усилия за да бъде съхранена културната им самобитност.

На срещата младежите заявиха своето желание да работят за съхраняване и изграждане на българското за да влезем в ЕС с национално самочувствие и с гордостта, че сме българи.

Младежкият събор започна днес с церемония по издигане на националното знаме пред сградата на президентството и с тържествена смяна на караула. Младежите участваха в дискусии за европейския модел на образованието по история на България и за опазването на българските национални и природни паркове.

Съборът завършва тази вечер с гала-спектакъл на ансамбъл "Българе" - "България през вековете" в НДК.