Първанов: Представянето на Кристалина Георгиева е унизително и обидно за България
Първанов: Представянето на Кристалина Георгиева е унизително и обидно за България / БГНЕС, архив

АБВ поиска Кристалина Георгиева да бъде изтеглена от Европейската комисия. искането дойде след гласуването на нов генерален секретар на ООН. Лидерът на формацията Георги Първанов отново настоя и за оставката на външния министър Даниел Митов. Освен това от АБВ настояха за вот на недоверие за "цялостен принос".

"Гардиън": Бързият край на надпреварата беше особен удар за Кристалина Георгиева

"Правителството на България не само изложи българската дипломация, на практика то провали и шансовете на групата на Източна Европа да има свой генерален секретар. Представянето на Кристалина Георгиева е унизително, то е обидно за България, българската държава и нация", коментира Първанов.

"Много бих искал да чуя официалната оценка на министър-председателя. Дочувам, че госпожа Цачева е споделила са направили всичко. Да, направиха всичко възможно, за да провалят Ирина Бокова. Има една приказка - я, че си запалим къщата, та да изгори плевнята на комшията", допълни той.

Бокова се изкачи четвърта в гласуването за ООН, Георгиева остана осма

По думите му цялата работа е била сведена до това как да се провали Ирина Бокова и според него това е "излагация, която няма равна на себе си в годините на съвременното българско развитие и третата българска държава".