Първанов: Изключено е Сидеров да спечели изборите
Първанов: Изключено е Сидеров да спечели изборите / netinfo

Изключено е лидерът на „Атака” Волен Сидеров да преобърне вота и да спечели балотажа на изборите в неделя. Това заяви пред ДАРИК радио президентът Георги Първанов. „Въпросът не е в това с колко ще спечеля, въпросът е за имиджа на България, който и без това не е много добър”, коментира той. По думите му спечелването на втори президентски мандат е стъпка към изчистването на имиджа на България. „В обвиненията на Сидеров към мен няма нито един сериозен аргумент. Неговите политически послания са елементарни и изпълнени с много фалш и лъжи”, каза още Георги Първанов. По думите му лидерът на „Атака” е уплашен от отпора, който получи от партиите, интелектуалците и гражданите на България.

Държавният глава заяви, че репликата му, че 22 октомври е 4 февруари за десните партии не е израз на злорадство. „4 февруари е морален акт, акт на държавническа отговорност и аз очаквах от десните лидери да направят своята отговорна държавническа стъпка”, заяви Първанов. Той нарече „европейски урок” призива на председателя на ЕНП Ханс-Герт Пьотеринг да бъде подкрепена неговата кандидатура на втория тур на изборите, въпреки, че е политически опонент.

На въпроса „Дали неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще се превърне в обединител на десницата?” президентът отговори: „Бойко Борисов ще се намеси в преразпределянето на дясното пространство, но допускам, че ще излязат и нови имена, които до сега не са били на преден план”.

Георги Първанов заяви още, че ще бъде грешка, ако управляващата коалиция се самоуспокои с евентуалното му преизбиране. „Животът на кабинета зависи единствено от това как се справя с проблемите и задачите, които изникват ежедневно”, коментира Първанов. „И по-време на втория си мандат ще съм остър към правителството, ако е необходимо, но няма да правя това самоцелно”, заяви президентът. По думите му по време на втората половина от мандата си правителството ще проведе такава социална политика, която ще позволи на повечето българи да почувстват ефекта от успеха на България.

По повод високия етнически вот, който получи на първия тур на президентските избори Първанов коментира, че не се чувства заложник на ДПС. „Не искам път да си пробива тезата, че десните и „Атака” изгубиха на изборите заради активното участие на ДПС. ДПС участва на първия тур под онази активност, която е демонстрирала на други избори”, коментира българският държавен глава.

Президентът Първанов изброи фактите, които го карат да се надява, че процесът срещу българските медици в Либия ще приключи до края на годината. Това са коренно променената ситуация, в която се развива делото, неговото интернационализиране, както и създаването на специалния международен фонд, който пое лечението на заразените със СПИН либийски деца. „Надявам се всички тези факти да бъдат взети под внимание, когато Либия взема окончателното решение по този въпрос”, коментира Първанов. „Не мога да кажа дали медиците ни ще си дойдат у дома за Нова година, но бих искал това да се случи”, допълни Първанов.

Интервюто с Георги Първанов можете да чуете в звуковия файл.