Пуснаха от ареста автокрадеца, който ядоса премира Борисов
Пуснаха от ареста автокрадеца, който ядоса премира Борисов / снимка: БГНЕС, архив

Софийският градски съд пусна от ареста Ярослав Димитров, който е обвинен за кражба на автомобил. Името на Димитров нашумя след заседание на Министерски съвет, на което премиерът Бойко Борисов повдигна въпроса за това, как осъждан у нас и разследван в чужбина може да нарушава домашен арест.

Според съдия Иван Коев няма доказателства, че Ярослав Димитров е човекът, който е откраднал двамата автомобила от подземен гараж в кв. „Манастирски ливади” и е записан от камерите. Съдията дори посочи, гледайки Димитров, че не може да твърди с категоричност, че мъжът от записа на камерите и този, който е пред него, са един и същи човек.

Съдията, който е докладчик по делото, се позова на две експертизи на записа от камери, направени от СДВР и НИКК. Според тях също не можело да се даде категоричен отговор, че Ярослав Димитров е човекът, записан от камерите. Експертите от НИКК откриват сходство в брадичката и овала на лицето между човека от записа и Явор, но заради колоните в гаража, шапката на главата на мъжа и тъмнината, не можело да са сигурни на 100%.

Съдия Коев каза още, че всички петима свидетели по делото са полицаи и затова техните показания не са убедително доказателство.

Борисов: Реформа значи крадците да са в затвора, не да гледат телевизия вкъщи

В началото на заседанието стана ясно, че Димитров бил  подал молба в Софийски градски съд, че няма да обжалва задържането си под стража.

В съдебната зала обаче на въпросите на председателя на съдебния състав Вера Чочкова дали наистина няма да обжалва мярката си, мъжът отвърна, че имал такова намерение, но след като го разкарали от следствения арест до съда, той вече щял да обжалва задържането си.

Наглата кражба стана тема на обсъждане по време на правителственото заседание. От коментар на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и премиера Бойко Борисов по време на 19 август стана ясно, че под домашен арест 32-годишен крадец с общо три европейски заповеди за арест е откраднал два автомобила.

„Става дума за въпросния крадец, където човекът го е заснел как му обира двете коли”, обясни тогава Борисов. Той има заповеди за арест от Словения и две от Италия. 2013-а е извършил кражба от жилище, а през 2014-а - кражба на два мотора. В момента отнема противозаконно два автомобила при условие на домашен арест, обобщи МВР министърът Румяна Бъчварова.

Бъчварова: Трябва да се преосмисли редът за налагане на мярка "домашен арест”

„Хората питат министъра за битовата престъпност, парламента питат за битовата престъпност. Крадец, ама голям крадец, доказан крадец, защото и колите ги намериха вчера, търсен от няколко държави и домашен арест”, разгневи се пред министрите си Борисов. „Интересува ме Министерство на правосъдието какво мисли по този въпрос”, попита Борисов присъстващата на заседанието зам.-министър Вергиния Мичева-Русева.

„Разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите”, коментира още Бойко Борисов.